Sağlık Bakanlığı verilerine göre her yıl yaklaşık 100 bin kişinin tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği Türkiye’de, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde önemli bir uyarı da daha geldi. Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Dr. Kevser Ceylan, kadınlarda sigara içiminin gebe kalmayı zorlaştırdığını söyledi. Dr. Ceylan, yeni doğan ölümlerinin de yaklaşık yüzde 5’inin annenin sigara içimi ile ilişkili olduğu dile getirdi.
Sigara dumanında 4 binden fazla zararlı kimyasal madde olduğunu ve sigara içen gebe kadınlarda bu kimyasalların bebeğin dolaşımına da geçtiğine dikkati çeken Dr. Kevser Ceylan, “Nikotin ve karbonmonoksit, bebeğin oksijen almasını zorlaştırarak ,düşük, erken doğum, gelişim geriliği, su kesesinin erken açılması gibi pek çok sorunun riskini artırmaktadır. Gebelikte içilen her bir sigara karnınızdaki bebeğe ve size artmış risk olarak geri dönmektedir.”dedi. Dr. Ceylan, aynı zamanda sigaranın erkeğin üreme kabiliyetini olumsuz etkilediğini de söyledi. Dr. Kevser Ceylan şöyle konuştu:
“Yapılan çalışmalar bir günde içilen sigara sayısı ile risk arasında doğru bir ilişki olduğunu göstermektedir. Yani ne kadar çok sigara içerseniz yukarıdaki problemlerle karşılaşma riskiniz o kadar artmaktadır. Sigara kullanımının güvenli bir sayısı yoktur. Günde 3-5 tane sigaranın zararı olmaz demek mümkün değildir ancak daha az sigara içtiğinizde doğal olarak karşı karşıya kalacağınız risk daha az olacaktır. Bebeği bekleyen tehlikeleri bilseniz bile sigarayı bırakmak, nikotin bağımlılığından kurtulmak kolay değildir. Pek çok anne adayı sigarayı bırakmaya çalışırken yaşadığı stresin de karnındaki bebeğe zarar vereceğini düşünerek bir çıkmaza girmektedir. Bu nedenle ideal olan hamile kalmadan önce sigaraya veda etmektir. Gebelikte sigara içiminin bırakılması, hangi dönemde olursa olsun, gebelik sonuçlarını düzeltebilmektedir. Pasif içiciliğin de pek çok problemde sigara içme kadar etkili olduğunu düşünürsek gebelik planlarken bir çiftin yapabileceği en önemli adım sigarayı bırakmak olmalıdır.”