Aydın Ticaret Odası (AYTO), Adalet Bakanlığı ve TOBB işbirliği ile ‘Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk ve İş Alemine Faydaları’ konulu bir toplantı düzenlendi.
AYTO Meclis salonunda yapılan toplantıya Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, İzmir Arabulucular Derneği Genel Sekreteri Hilal Çalkın ve Prof. Dr. Zeyyad Sabuncuoğlu konuşmacı olarak katıldı.
Toplantı öncesi AYTO Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Başkan Yardımcısı Hakan Ülken’in makamında ziyaret eden Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar burada basın mensupları ile bir araya gelerek arabuluculuk hakkında açıklamalarda bulundu.Türkiye’deki yargılama sürelerinin uzunluğuna ve yargıdaki iş yoğunluğuna dikkat çeken Öztatar, “Vatandaşlarımızda, öncelikle arabulucuya giderek sorunları çözme yetisini geliştirmemiz lazım. Dava açma aslında en son başvurulacak mekanizma olmalı. Öncelikle arabuluculuk gibi dostane ve barışçıl yöntemlerle insanların kendi sorunlarını kendilerinin çözeceği ve kendi kararlarını kendilerinin vereceği bu sitemleri teşvik etmeliyiz. Türkiye’de bir yılda 259 uyuşmazlıktan 254’ü anlaşmayla çözümlendi. Buradaki başarı yüzde 98,3. Demek ki insanlarımız bir masa etrafında toplanırsa, menfaatleri ve ilişkileri ortaya çıkarıldığında mutlak surette anlaşmaya ve uzlaşmaya yakın olduklarını anlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Başkan Ülken’in makamında gerçekleşen ziyaretin ardından Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk ve İş Alemine Faydaları konulu toplantı gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan AYTO Başkanı Hakan Ülken, “Hep ifade ettiğimiz bir konu var, biz hadiselere ekonomik göstergelerle ve ticarete yansımaları yani cebimizle değerlendiririz, ona göre bir bakış açısı sergileriz. Yine sürekli ifade ettiğimiz şeylerden biri de en önemli, en değerli sermaye zamandır. Eğer zaman yeterli ve efektif olarak değerlendirilmediyse geç gelen adaletin anlamı olmadığı gibi geç gelen paranın da bir anlamı yok. En değerli sermaye zaman olduğu gibi en değerli kazanım ve kaybedildiğinde de geri dönüşünün mümkün olmadığı kavram ticari itibardır. Bir tüccar için, bir iş adamı için itibardan daha değerli hiç bir şey yoktur. Netice itibari ile uyuşmazlık demek anlaşamamazlık, bir beşeri münasebet yoksunluğu ve bir süreç içerisinde mahkeme koridorlarında yıpranmak demektir. Bu noktada, bu koşulları gizililik içerisinde konunun uzmanlarının daha detaylı anlatılacağı itibarın azalmadığı, zamandan ve nakitten tasarruf edildiği bir sistem olan arabululuculuk sistemi hakkında değerli konuklarımız bilgi verecekler” dedi.
Arabuluculuk sistemine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin koyduğu katkılara değinen Başkan Ülken, “Adalet Bakanlığımızın konuya yaklaşımı ama öncelikle TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ve TOBB’nin konu ile ilgili çabalarıyla Türk özel sektörü ile Türk Devletinin ortak noktada buluştuğu ortak akılla ortaya koyduğu bir sürecin sonunda geldik. TOBB Türk özel sektörünün gelişimi ve problemlerin çözümü yönünde tüm hamleleri yapmakta. Başarılı olduğu alanlardan birisi de bugün burada konuşacağımız arabuluculuk konusudur. Yine TOBB çatısı altında tahkim merkezlerinin oluşturulacağı bir süreci de yaşıyoruz. Bunların tamamı insana yönelik, bunların tamamı medeni toplumlarda olması gereken medeniyetle ilgili üst noktalarda olduğumuzun göstergesi olacak kavramlar bu noktada ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Başkan Ülken’in açılış konuşmasının ardından Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, “Arabuluculuk Nedir?”, İzmir Arabulucular Derneği Genel Sekreteri Hilal Çalkın “Arabuluculuk Uygulamaları ve Dernek Faaliyetleri” ve Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeyyat Sabuncuoğlu “İletişim Teknikleri” konulu konuşmalarını yaptı.