Fethiye’de adını bünyesinde barındırdığı 80’den fazla kelebek türünden alan Kelebekler Vadisi, muhteşem doğası ve endemik türdeki bitki çeşitliliğle yerli ve yabancı ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor.
Ölüdeniz Mahallesi’nde dünyaca ünlü Babadağ’ın eteklerinde bulunan Kelebekler Vadisi, 350 metreye ulaşan sarp kayalıklarla çevrili vadideki yürüyüş parkuru macera tutkunu turistlerin gözdesi olmaya devam ediyor.Ulaşımın Ölüdeniz’den kalkan tekneler veya Faralya’dan bir patika yol ile sağlandığı Kelebekler Vadisi’nde iple tırmanış noktaları ve zorlu parkur her yıl binlerce turisti doğayla baş başa bırakıyor.Kaynağı Faralya Mahallesin’de olan ve yaklaşık 50 metreden dökülen şelale, vadideki yürüyüş parkurunu izleyerek denizle buluşuyor.Birinci derecede sit alanı içerisinde bulunan Kelebekler Vadisi’nde çadır ve ağaç evlerde konaklamanın yanı sıra günübirlik tur tekneleriyle gelen yerli ve yabancı turistler, incecik kumuyla ünlü plajında güneşlenip stres atabiliyorlar.
VALİ VADİDE YÜRÜDÜ
Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında, Muğla Valisi Amir Çiçek, Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, İl Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, İl Jandarma Komutanı Halil Çelik, İlçe Jandarma Komutanı Faruk Akıncı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Veli Çelik, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Uğur Şeren ile daire amirleri Kelebekler Vadisi’nde incelemelerde bulunup Vadi de şelaleye kadar yürüyüş yaptılar.
Vadideki 950 metrelik yürüyüş parkurunu gezen Vali Çiçek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Çelik’ten bilgi aldı.Vali Çiçek, gazetecilere yaptığı açıklamada, Fethiye’nin turizm açısından bölgenin önemli destinasyonlarından birisi olduğunu söyledi.Doğası, tarihi, deniz ve güneşiyle insanları kendisine hayran bırakan bölge de sürdürülebilir turizm için çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Çiçek, bu destinasyonun içinde yer alan Kelebekler Vadisi’nin de kelebekleri, doğası ve bitki türleriyle farklı bir şekilde turizme hizmet ettiğini ifade etti.Çiçek, konunun uzmanlarıyla Kelebekler Vadisi’ni gezdiklerini, buranın turizme daha iyi hizmet etmesi noktasında tespitler yaptıklarını anlattı.
SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM ŞART
Kelebekler Vadisi’nin geçmişinde çok önemli bir hikayesi olmamasına rağmen sürdürülebilir turizmle daha farklı bir destinasyonun ortaya çıkarabileceğini kaydeden Muğla Valisi Amir Çiçek, “Doğa güzelliğinin korunmasının yanında insanların buraya güvenli şekilde aileleriyle gelebileceği, toplu turların yapılacağı şekilde bir planlama yapılmalı diyerek, Öncelikle burada imar planını düzenleyerek çalışma yapacağız. O zaman daha güzel olacağını düşünüyorum. Şuanda orayı çalıştıran kooperatif konunun üzerinde duruyor. Her hangi bir olumsuzluk yaşanmıyor. Buraya gelen herkes kendisini güvende hissedecek” dedi.Vali Amir Çiçek, Kelebekler Vadisi’nde yaptığı yürüyüşten büyük keyif aldığını, özellikle şelale ve bitki türleriyle görülmesi gereken yerlerin başında geldiğini kaydetti.Kelebekler Vadisi’nin içinde barındırdığı kelebek türleri ile bitki çeşitliliğiyle turizm açısından üzerinde çalışılması gereken bir destinasyon olarak gördüklerine değinen Çiçek, “Kelebekler Vadisi kendisine bir marka yapmış. Bu markayı hem ülkemize hem de dünya turizmine tanıtmamız gerekiyor” dedi.
Yine Vali Amir Çiçek, bir çok insanın buraya kelebekleri ve doğasını görmek için geldiğini, özellikle yeni evlenen çiftlerin burada balayı yapmasını istediklerini, evlilik turizminin Kelebekler Vadisine çok sayıda turist çekeceğini de söyledi.