ERCİYES Üniversitesi (ERÜ) Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Rus savaş uçağının Suriye sınırında düşürülmesinin ardından başlayan krizin, turizm sektörünü beklendiği kadar etkilemeyeceğini belirterek, “Ülkenin sınır güvenliği, turizmden önce gelir” dedi.
Türkiye'ye 2012 yılının resmi rakamları ile 29 milyonun üzerinde turist geldiğinin ve bunların 4 milyonunun Rusya'dan gelen turistler olduğunu belirten ERÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Karamustafa, şunları söyledi:
"Harcama parametrelerine baktığımız zaman, dünyadaki turistlerin ortalaması bin 100 ila bin 200 dolar civarında, ülkemizde ise 800 dolar. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının harcamaları ise 850 dolarlara çıkıyor. 2012 yılı verilerine göre Rus vatandaşlarının harcamaları ise 571 dolar civarında. Dolayısıyla, tabii ki Ruslar gelir veya gelmez onu bilemeyiz ama abartıldığı kadar da turizm sektörünün etkileneceğini düşünmüyorum."
Turizm ile Rusya'dan 2.5 milyar doların Türkiye piyasasına girdiğini ifade eden Karamustafa, “Bir ülkenin sınırı, güvenliği daha çok önemlidir. Biz her zaman itibarımızı ve güvenimizi düşünmek zorundayız. Turizm sektörüne elbette etkisi olacaktır ama bir ülkenin bir milletin onurundan çok da önemli değildir. Turizm sektörünü onarılamayacak, tamir edilemeyecek şekilde etkileyeceğini düşünmüyorum” dedi. 

FOTOĞRAFLI