Manisa, son yılların en soğuk günlerini yaşarken, uzmanlar hava sıcaklığının sıfırın altında seyrettiği bu günlerde soğuktan korunmak vatandaşlara ’Pekmez yiyin’ tavsiyesinde bulundu.
Vücudun soğuğa karşı direnç gösterebilmesi için, demir bakımından zengin gıdaların tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Manisalı Aktar Fahrettin Çiçekçi, vatandaşa pekmezi tavsiye etti.
Çiçekçi, kış boyunca vatandaşları sofralarından pekmezi eksik etmemeleri konusunda uyarıda bulunarak, “Sofralarımızda pekmez bulundurduğumuz takdirde, günlük vitamin ihtiyacımızın yüzde 20’si karşılanabilecektir. İçerisinde barındırdığı organik asitler, mineral maddeler ve kısmen de vitaminlerle pekmezin beslenmedeki önemi büyüktür. 100 gram pekmez; kalori olarak 575 gram süte, 150 gram ekmeğe, 195 gram ete eşdeğerdir. Kış döneminde demir eksikliğine bağlı bir anemi varsa şayet bunu giderdiğinden dolayı üşümemizi de engellemiş olur. Bu yüzden daha çok kış döneminde kullanılan bir gıdadır pekmez. Üşüme oranımızda da tabi ki azalma sağlar. Üşümeyle ilgili bir problemimiz kalmaz” dedi.
Çiçekçi, son olarak pekmezin faydalarına değinerek, “Pekmez, yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Ayrıca, mineralleri yoğun olarak içermektedir. Pekmez özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşılamaktadır. Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziklilerin, tüberkülozlu hastaların, iyileşme dönemindeki kişilerin diyetinde yer alması önerilmektedir. Pekmezin çok iyi kaynak olduğu besin ögelerinden biri de kromdur. Dokuların krom içeriği hamilelikte, malnütrisyonda ve yaşla büyük ölçüde azalmaktadır. Krom, glikoz toleransa faktörünün yapısında bulunur ve insülün kullanımı ile glikoz metabolizmasını etkiler. Rafinasyon işlemi sonucunda gıdalardaki krom miktarının büyük ölçüde azaldığı göz önüne alınırsa pekmezdeki kromun önemi daha da belirginleşmektedir” şeklinde konuştu.