Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Da Vinci robotik cerrahi sisteminin kullanıldığı ilk ameliyat başarıyla gerçekleşti.
Güneydoğu Anadolu bölgesinde Da Vinci robotik cerrahi sistemi kullanılan ilk ameliyat, Şanlıurfa’da 16 yaşındaki bir hastaya yapıldı. Böylelikle İstanbul, Ankara, İzmir, Adapazarı ve Erzurum’un ardından Şanlıurfa da robotik cerrahi ameliyat imkanına kavuşmuş oldu. Sağlık Bakanlığı tarafından dağıtılan ve Türkiye’de az sayıda bulunan Da Vinci adlı robot, ameliyat olan hastaların daha çabuk ayağa kalkmasını sağlıyor.
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Gülüm tarafından Da Vinci robotuyla yapılan ameliyat başarıyla sonuçlandı. Güneydoğu’da ilk kez Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kullanılan Da Vinci robotuyla, 16 yaşındaki R.T. başarılı bir operasyon geçirdi. Böbrek çıkışındaki darlık nedeniyle piyeloplasti ameliyatı yapılan R.T.’nin operasyonunu gerçekleştiren Doç. Dr. Gülüm şunları söyledi:
“Bugün Şanlıurfa için önemli bir gün. Da Vinci robotik cerrahi sistemini artık Şanlıurfa’da da başlatmış olduk. Bu sistem Türkiye’nin sayılı şehirlerinde mevcuttur. Şu an Şanlıurfa’ya komşu hiçbir ilde bu sistem mevcut değildir. Bu sistem hem hasta hem cerrah için oldukça avantajlı olmakla birlikte, hastada fazla kanama olmuyor. Bu robotik sistemle dokuları daha yakından görüp, daha başarılı bir ameliyat gerçekleştirmek mümkün olabiliyor. Komşu şehirlerdeki hastalara da hizmet vermenin mutluluğunu yaşayacağız. Ayrıca uzaktan ameliyat gerçekleştirmek de mümkün olacaktır.”
Da Vinci robotik cerrahi sistemiyle, önümüzdeki günlerde prostat sorunu olan 55 yaşındaki bir hasta da radikal prostatektomi ameliyatı olacak.