Vali Orhan Düzgün, Kayseri’de barınan Uygur Türklerinden ihtiyaç sahibi olanlara kamu kurumlarınca sağlanan desteklere ilave olarak çok sayıda hayırsever vatandaşımız ve sivil toplum kuruluşunca da yardım sağlandığını ve bundan sonra da yardım etme isteklerinin geldiğini belirterek, yapılacak yardımların samimiyet içerisinde, düzenli ve sağlıklı bir biçimde ulaştırılması amacıyla “Yardım ve Koordinasyon Merkezi” kurulduğunu belirtti.
Kayseri’deki kamu lojmanlarına yerleştirilen soydaşlarımızın daha düzenli bir yaşama kavuşmaları için alınacak tedbirler ve hayırseverlerce yapilacak yardım ve desteklerle ilgili Vali Orhan Düzgün başkanlığında Valilikte değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya Vali Yardımcıları Mehmet Emin Avcı ve Mehmet Aktaş, Melikgazi Kaymakamı Erkaya Yırık, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, İl Emniyet Müdürü İbrahim Kulular, İl Defterdarı Mehmet Özefe, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mehmet Ayçiçek ve İl Milli Eğitim, İl Sağlık, Halk Sağlığı müdürlüklerinin yöneticileri ile Doğu Türkistanlılar Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk katıldı.
Vali Düzgün, toplantının ardından Melikgazi ilçesinde Maliye Bakanlığı’na ait Şeker Mahallesi’ndeki lojmanlarda konaklayan misafirlerin acil temel ihtiyaçlarının karşılandığını, İlgili kamu kurum ve kuruluşlarının misafirlerin ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yaptığını ve yapmaya da devam edeceğini kaydeden Vali Düzgün, “Hayırsever” yapısıyla bilinen Kayseri halkı ile Sivil Toplum Kuruluşlarının misafirlere yardımcı olabilmek amacıyla imkânları ölçüsünde yardımda bulunmaya çalıştığını ifade ederek şöyle konuştu:
“Misafirlerimize yardım edebilmek için gayret gösteren herkese yürekten teşekkür ediyor, örnek davranışlarından dolayı kutluyorum. Vali Yardımcılarımız başkanlığında kamu kurum ve kuruluşlarımız, Büyükşehir Belediyemiz ve Dernek yöneticilerimiz temel ihtiyaçların karşılanması yönünde bu zamana kadar birlikte hareket etti. Zorda olana yardım edebilmek amacıyla aynı duyguda birleşen çok sayıda kişi ve kuruluşlardan yardım ve destek çağrıları geliyor. Bu nedenle, yardımları tek elden yürütebilmek, ihtiyaç sahibi soydaşlarımıza hızlı ve sağlıklı bir şekilde ulaştırmak amacıyla Melikgazi Kaymakamımız Erkaya Yırık koordinesinde ‘Yardım ve Koordinasyon Merkezi’ kurduk. Bu merkez aracılığıyla ihtiyaç duyulan malzemeler tespit edildi, bundan sonra da gelişmelere göre güncellenecek. Gelen yardımlar hem kayıt altına alınacak hem de düzenli bir dağıtım sistemi ile kimin neye ihtiyacı varsa ona göre ulaştırılmış olacak. Yardımlarda samimiyetin tesisi ve ihtiyaç sahiplerinin rencide olmaması için veren el ile ihtiyaç sahipleri karşılaştırılmayacak. Yardımlardan faydalanan kişilerle fotoğraf çekimine izin verilmeyecek.”
Vali Düzgün, Uygur Türklerine temel ihtiyaçlarının yanı sıra eğitim, sağlık ve din hizmetleri ile ilgili ihtiyaç ve taleplerini karşılamak amacıyla ilgili kamu kurumları aracılığı ile gereken çalışmaları da başlattıklarını ifade etti.
İlimizde barınan Uygur Türklerine yardım yapmak isteyen kişi, kurum ya da Sivil Toplum Kuruluşları Melikgazi Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın (0352) 236 3627 ve 0 549 236 3627 numaralı telefonlarını arayarak ya da bizzat başvurarak yardımlarını ulaştırabilecek.
Yardım yapmak isteyenler arzu ettikleri takdirde yardımlarını Melikgazi ilçesi Şeker mahallesindeki Maliye lojmanları nda oluşturulan "Yardım ve Koordinasyon Merkezi"ne mesai saatleri içinde teslim edebilecek.