Bursa Garnizon ve Bölge Jandarma Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık, son 5 yılda kadına yönelik şiddetin arttığını söyledi.
Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yürütülen “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi” koordinasyon ve farkındalık seminerleri 25 ilin ardından Bursa’da da gerçekleştirildi. Düzenlenen seminerde, kadına yönelik aile içi şiddet ile mücadelede rol oynayan faktörler, şiddetin boyutları, yasal gelişmeler, başvuru mekanizmaları gibi pek çok konu ele alındı. Ayrıca kadına yönelik aile içi şiddet ile mücadelede daha iyi bir koordinasyon ve işbirliği mekanizması için, bir yol haritası ortaya çıkarılması hedefleniyor. Bursa Garnizon ve Bölge Jandarma Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık, “Bursa için istatistiklere baktığımız zaman, İl Jandarma Komutanlığımızın sorumluluk alanında son 5 yılda meydana gelen kadına yönelik şiddet olaylarında önceki senelere oranla bir artış olduğu görülüyor. Ülkemizdeki yaşanan artış maalesef Bursa içinde geçerlidir. 2010 yılında kadına yönelik şiddet konusunda jandarmaya 208 müracaat yapıldı. Bu sayı 2014 yılında 290’a yükseldi. Özellikle kırsal alanda sorumlu olduğumuz için şiddete maruz kalıpta müracaat edememe durumunu da düşündüğümüzde bu olay sayılarının çok fazla olduğu değerlendirilebilir. Şiddete maruz kalan kadınlarımızdan 7’si hayatını kaybetti. 580 kadınımız ise yaralanmıştır” dedi.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nde görevli ve Toplumsal Cinsiyet Uzmanı Prof. Dr. Alev Özkazanç, “Türkiye’de kadına yönelik şiddet son 10 ve 5 yılda ağır bir artış sergiliyor. Bu sadece Türkiye’ye özgü bir olay değildir. Ne yazık ki dünyanın her yerinde kadın-erkek eşitsizliği diye bir şey var. Bir çok ülkede kadına yönelik şiddetin farklı boyutları ortaya çıkıyor. Kadına yönelik şiddet konusunda yeterli tedbir alınmıyor. Bu konudaki çabalar yetersiz kalıyor” diye konuştu.