Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesinde faaliyet gösteren Türkiye Taş Kömürleri Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında yeterli iş güvenliği koşullarının olmadığı gerekçesiyle üretime ara verildi.
TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında üretime ara verildiği bildirildi. Bin 150 maden işçisinin çalıştığı maden ocağı müfettişlerin yaptığı inceleme neticesinde yeterli iş güvenliğinin bulunmadığı tespit edilince üretime ara verilmesi kararı alındı. Maden işçileri bugün sabahtan itibaren maden ocağına indirilmezken, üretime ne zaman başlanacağı ise henüz bilinmiyor.
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez, çalışma bakanlığı müfettişlerinin üretimin durdurulmasına neden olan raporlarına itiraz ettiklerini söyledi. Sorunun enerji kesintisi durumunda işçileri ocaktan tahliye edecek asansörlerin çalışmasını sağlayacak jeneratörün bulunmaması olarak gösterildiğini dile getiren Eşitmez, böyle bir jeneratörün Türkiye’deki hiçbir maden ocağında bulunmadığını ifade etti. Eşitmez yaptığı açıklamada, “Bundan yaklaşık 10-15 gün önce Çalışma Bakanlığının müfettişleri bölgeye gelmişlerdi. İş güvenliği ile ilgili olarak bir kaç tane madde yazmışlar. Şu anda Armutçuk’ta iş güvenliği ve iş sağlığını etkileyecek herhangi bir durum yok. Sıkıntı ise elektrikler kesildiğinde kuyularda ikinci bir enerji kaynağının olması gerektiği. İnsanların tahliye edilebilmesi için. O da Türkiye’de öyle bir jeneratör yok. Enerji kaynağı yok. Bunun özelleştirmelerle ilgili olacağını zannetmiyorum. Ancak biliyorsunuz özelleştirme konusu ortaya çıkınca önce Armutçuk ve Amasra deniyor. Aynı sıkıntı Amasra’da da var. Diğer yerlerde de denetlemeler var. Aynı sıkıntılar peşi sıra gelecektir. Üretim ne zaman başlayacak belli değil. Belki 10, belki de 12 saat sonra. Çünkü raporlara itiraz edildi. Raporların sonuçları gelinceye kadar kimse bir yere gitmiyor. Tahkimat maçlı arkadaşlarımız çalışıyor. Ancak kömür üretimi yok" dedi.