Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü ile devam eden işbirliği kapsamında Uluslararası Gazetecilik Fakültesinde Televizyonculuk eğitimi alan öğrenciler için Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından TV Stüdyosu kuruldu.
TİKA, Türkmenistan’da gerçekleştirdiği projelere bir yenisini daha ekledi. Bu kapsamda Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü ile devam eden işbirliği kapsamında Uluslararası Gazetecilik Fakültesinde Televizyonculuk eğitimi alan öğrenciler için TİKA tarafından TV Stüdyosu kuruldu.
Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’nın talebiyle başlatılan proje kapsamında fakülte öğrencilerinin televizyonculuk eğitimlerini, uluslararası standartlardaki stüdyo ortamında uygulamalı olarak almaları, gençlere yönelik yeni TV programlarının üretilmesi, Türkmenistan’da faaliyet gösteren Televizyon kanalları için eğitim, haber, sosyo-kültürel içerikli programlarla Türkmenistan’ın sosyal altyapı ve eğitim alanlarındaki faaliyetlerine katkı sunulması hedefleniyor.
Projenin hayata geçirilmesine yönelik ilk inceleme ziyareti TİKA ve TRT uzmanları tarafından gerçekleştirilerek gerekli fizibilite çalışmaları da tamamlanmıştı. 2015 yılı başında proje çalışmaları yapılan TV stüdyosunda bulunan resim ve ses masası, kurgu setleri, kamera, alt yazı cihazı teknik ekipmanlarının ve dekorun kurulum çalışmaları Haziran ayı içerisinde tamamlanarak eğitim için test yayınlarına başlandı.
Modern teknik ekipmanlar ile kurulumu tamamlanan TV stüdyosunun işletilmesi ve televizyonculuk alanlarındaki eğitimlere devam ediliyor. TV stüdyosunun teknik kadrosunu oluşturmak için başlatılan bahse konu eğitimler, yönetmenlik, teknik yönetmen, dekor ve ışıkçı, ses operatörü, resim masası operatörü, karakter jeneratörü operatörü, prompter operatörü, kurgu operatörü ve kameraman yetiştirmeye yönelik yapılıyor. Kurulan TV stüdyosu sayesinde uzaktan eğitime hazırlık kapsamında bazı görüntülü derslerin kaydı yapılarak internet üzerinden Türkmenistan genelindeki üniversitelere ulaşabilecek paket ders programlarının da yapılması planlanıyor.
TİKA, Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü ile işbirliği kapsamında, Gazetecilik Fakültesi’ne verdiği destek yanında diğer alanlarda da işbirliğini sürdürmekte olup Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Ticaret, İşletme, Uluslararası Hukuk, Uluslararası Gazetecilik, Tarih ve Arşivcilik alanlarında karşılıklı eğitim programları kapsamında ders, seminer ve konferanslar gerçekleştiriyor.