Genel Müdür Türkoğlu, “Arkadaşlarımızı kutluyorum. Canlarını ortaya koydular” dedi
Türkiye'yi etkisi altına alan ve son 40 yılın en düşük sıcaklıklarının yaşandığı Samsun, Ordu, Çorum, Amasya ve Sinop illerinde hayatı adeta felç eden kar yağışı, kırsaldaki 1,5 metreyi geçen kar yüksekliği, buzlanma nedeniyle adeta can pazarına döndü. YEDAŞ ekipleri ilk kar yağışının ardından kriz masası oluşturarak, tüm bölgeye müdahale etmeye başladı ve 72 saat içinde, arızaların yüzde doksanlık kısmını giderdi. Kesintisiz enerjiyi 60 yılın en soğuk kışında sağlamak için mücadele veren kar timlerini ilk kutlayan da krizi bizzat yöneten YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu oldu. 


60 YILDIR BU KADAR BÖYLE SOĞUK GÖRÜLMEDİ

Samsun Meteoroloji Müdürlüğü'nce yapılan açıklamayla birlikte 5 ilde birden ön çalışmalarını başlatan YEDAŞ Genel Müdürlüğü, kar yağışıyla birlikte harekete geçti. Sibirya'dan gelen soğuk hava dalgasının tüm illeri ve özellikle kırsal alanları etkisi altına almasıyla direkler devrildi, enerji hatları buz tuttu, ilk gün 1386 noktada arıza meydana geldi. Açılan köy yollarına anında müdahale edip, enerji veren arıza timleri, açık olmayan yollara da kendi araç ve gereçleriyle girmek için mücadele başlattı. Bazı noktalara yaya olarak çıkan YEDAŞ kar arıza timi, zaman zaman 120 santimi bulan karı aştı, kırsaldaki köylüyü enerjisine kavuşturdu. Adeta 60 yıllık bakımsız eneri hatlarını test eden ve yenileyen YEDAŞ ekibi, gece ayazında hem çalıştı hem de ateş yakarak ısındı.

EN SOĞUK GECELER YAŞANDI ‘DOĞAL AFET’ DİYEBİLİRİZ

Son bir haftadır tüm toplantılarını iptal ederek, Samsun'da kalan ve sorumluluk alanındaki 5 ilde de 'Kriz Masası' oluşturan YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu da ekiplerini sürekli kontrol ederek krizi kendi kontrol etti. Kar Arıza Timleri'nin çalışmalarını ve bir yandan da can güvenliğini sağlamak için hiç aralıksız irtibat masasında bulunan Türkoğlu, takviye ekiplerle 72 saat aralıksız çalışma yapılmasını sağladı. Son 24 saatte 5 ilde kalan 119 köye de kar üzerinde yaya olarak ekipler girmek için çalışmasını sürdürüyor. Türkoğlu, "Bazı illerimizde 60 yıla yakın, bazı illerde de 25 ila 30 yıla yakın zamandır böylesine düşük hava sıcaklığı derecesi ölçülmediği bildirildi. Orta Karadeniz’de son yılların en soğuk geceleri yaşandı. Bu ülke genelini etkisi altına alan olumsuz hava koşullarına 'doğal afet' diyebiliriz. İl Valilikleri koordinasyonundaki Karayolları İl Müdürlükleri, İl Özel İdare, AFAD Müdürlükleri ve Belediyelerle ortak çalışma yaptık. Zaman zaman da YEDAŞ olarak kar üstünde yaya ekipler oluşturduk. İlk kar yağışının kent merkezlerine ve kırsala düşmesiyle birlikte 5 bölgede toplamda 1386 mahalle ve köye enerji verilemedi. Yolları açılan noktalara anında girdik. Muhtarların ihbarları üzerine öncelik vererek, kar arıza timlerini yönlendirdik. Arızanın şeklini belirtmeleri bizlerin işini kolaylaştırdı. Direk yıkılan yerlere anında direk ulaştırdık. Tüm muhtarlara da bu konuda gösterdikleri yardımlar nedeniyle teşekkür ediyorum” dedi.

ARKADAŞLARIMIZ ADETA CANLARINI ORTAYA KOYDU

Sorumluluk alanı 5 ilde kar fırtınası ve çığ düşmelerinin deva ettiğini de ifade eden Türkoğlu şöyle devam etti: 60 yıldır bölgede görülmemiş kar ve buzla mücadele ederek, görev yapan YEDAŞ Kar Arıza Timleri'ni kutluyorum. Tüm bölgede 585 kişiden oluşan 195 Arıza Timi ile sahadaydık. Bir hafta içinde enerjisiz köy bırakmamak için çözüm ortaklarımız ve çalışma arkadaşlarımızla birlikte yoğun tempo içinde çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Canlarını ortaya koyarak çalışan arkadaşlarımız, büyük bir başarıya imza atmışlardır. Bölgemizde yolu açık olup ta elektrik olmayan tek nokta bırakmadık. Diğerleriyle ilgili çalışmalarımızda aralıksız sürüyor”.