ZONGULDAK (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Devrek ilçesinde bazı evlerin boşaltılmasına neden olan heyelana ilişkin, "Geçmişte heyelan bölgesi olarak belirlenmiş yerlere bu binalar nasıl yapılmış enteresan olanı budur. Bu heyelan bugün olmasa yarın olacaktı" dedi. 

Bakan Güllüce, Karşıyaka Mahallesi Nizamlar mevkisinde 16 Temmuz'da 400 bin metrekarelik alanda etkili olan ve 35 binadan 124 kişinin tedbir amaçlı tahliye edildiği heyelan bölgesinde incelemelerde bulundu, ilgililerden bilgiler aldı.

 Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatı doğrultusunda Devrek'e geldiğini belirten Güllüce, gazetecilere yaptığı açıklamada, söz konusu alanın 80 yıldır Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü belgelerinde heyelan bölgesi olarak geçtiğini söyledi.

Güllüce, heyelanla ilgili neler yapılabileceğine yönelik çalışmalar gerçekleştireceklerini belirterek "Akşamdan sabaha kolayca yapılacak bir şey değil. Bakanlığımızın teknik personelinin yanı sıra AFAD ve karayollarının teknik personelleri ile bilim adamlarının yapacağı çalışmalar doğrultusunda neler yapılacağına kararını vereceğiz. Geçmişte heyelan bölgesi olarak belirlenmiş yerlere bu binalar nasıl yapılmış enteresan olanı budur. Bu heyelan bugün olmasa yarın olacaktı" değerlendirmesinde bulundu.

- "1950-1960'lardan bu yana tehlikeli bölge"

Yol çalışması olmaması durumunda da heyelanın bölgede yaşanabileceğine işaret eden Bakan Güllüce, şöyle konuştu:

"Burası 1950-1960'lardan bu yana tehlikeli bölge ilan edilmiş, heyelan bölgesi denilmiş. Ağaç dikilmesinden başka bir şey yapılmaması lazımdı. Burada ağaç bile yürümüş gitmiş. Adam gelmiş 4 katlı bina yapmış. Geçmişte o binalarla ilgili cezai işlem olmamış mı? Oradaki binalarda yaşayan insanlar, heyelan esnasında bulundukları yer göçer ve ölürler. Nasıl yaptırmışlar? MTA buranın çok tehlikeli bir alan olduğunu söylemiş. Buna rağmen gelinmiş bina yapılmış. Kırmızı çizgiyle çizmiş, 'Burada bina yapılmaz' diye. Sen gelmişsin bina yapmışsın."

- "Yol haritası belirlenecek"

Bakan Güllüce, bir gazetecinin "İncelemelerde bulundunuz yol haritanız ne olacak?" sorusunu da şöyle yanıtladı:

"İki üç maddelik bir yol haritası belirleyeceğiz ve vatandaşlarımıza bildireceğiz. Geçmişte heyelan bölgesi olan yere bina yapılmasına izin verilmesi yanlış. Türkiye genelinde böyle şeyler çok fazla. Vatandaş dünya kadar para harcamış buraya. Çoğu ruhsatsız ve fay hattı üzerinde. Heyelan üzerine inşaat yapıyorsun ve belediyede buna göz yummuş. Bir gün gelir burası patlar. MTA 'burası tehlikeli bölge' demiş. Buradaki yerleri biz yıkmazsak kendi yıkılıyor."  

Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce, incelemelerinin ardından heyelan bölgesinde evleri yıkılma tehlikesi gösteren vatandaşların sorunlarını dinledi. Bazı vatandaşlar yaşadıkları duruma tepki gösterdi. 

İncelemeye Zonguldak Valisi Ali Kaban, AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, MHP Zonguldak Milletvekili Zeki Çakan, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı (AFAD)  Fuat Oktay, Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan ve İl Emniyet Müdür Osman Ak da katıldı. 

Karayolları ekiplerince Karşıyaka Mahallesi'nde başlatılan yol genişletme çalışmalarının ardından 16 Temmuz'da heyelan meydana gelmiş, bazı evler tahliye edilmişti.​