Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkanı İbrahim Taşel, 2 bin dershanenin özel okula dönüşmesini beklediklerini belirterek, temel liselerin ise fen liseleri ile yarışacağını kaydetti.
Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkanı İbrahim Taşel, dershanelerden özel okula dönüşen liselerin adının temel lise olduğunu belirterek, dönüşüm sürecinin ise devam ettiğini aktardı. TÖDER olarak dershane ve özel okul temsilcileri ile Antalya Beldibi’nde "Dershanelerin Dönüşüm Süreci ve Özel Okullar" başlıklı toplantıda bir araya geldiklerini hatırlatan Taşel, dönüşüm sürecinin sağlıklı yürütülmesi konusunda istişarelerde bulunduklarını hatırlattı. Türkiye’nin 50 yıllık dershane dönüşüm sürecini daha sağlıklı ve sancısız geçirmesi konusunda çalıştıklarını ifade eden Taşel, özel okulların da bu değişimden etkilenmemesi için tedbirler aldıklarını kaydetti.
Dershanelerin dönüşümüne öğrenci ve velilerin olumlu baktığının altını çizen Taşel, "Şu an temel liseler ön kayıt almaya başladı. Bazı temel liselerde ön kayıtlarını doldurmuş durumdalar. Geçmişte dershanelere gösterilen ilgi bugünde temel liselere gösteriliyor. Bazı ortaokula dönüşen dershanelerde var, onlarda ilgi görüyor. Dershane sahipleri de büyük ölçüde kurumsal anlamda dönüşüm sürecine katıldı. Şuanda 2 bin üzerinde dershanenin dönüşümünü bekliyoruz. Buda Türkiye’de oldukça geniş bir kitleye hitap eden yeni bir okul grubunu ortaya çıkaracaktır" dedi.
364 DERSHANE KAPANDI
364 dershanenin ise dönüşüm sürecine katılmayarak kapandığını aktaran Taşel, "Dönüşüm süreci tamamlandıktan sonra bir miktar dershane daha kapanacaktır. Çünkü küçük ilçelerde açılmış dershaneler var. Okul açmanın kurtarmadığı dershanelerin kapanacağını düşünüyoruz. Şehir merkezlerindeki dershanelerin temel lise ve orta okula dönüşerek yoluna devam edecektir" diye konuştu.
6 BİN İLE 13 BİN ARASI FİYAT
Özel okullarda dershanelerden farklı olarak öğrenci teşviki olduğunu belirten Taşel, şunları kaydetti:
"Öğrenci başına geçen sene temel liselerde 3 bin liralık teşvik vardı. Bu yıl ise 3 bin 300 TL’lik teşvik verilecek. Tabi bu teşviki tüm öğrenciler alamayacak. Ama en azından öğrencilerin yarısının bu teşvikten yararlanmasını bekliyoruz. Onun dışında yeni açılan okullar merkezi yerlerde olduğu için servise gerek duyulmayacak. Ayrıca öğlenci sabahçı grubu olabilir. Öğle yemeği mecburiyeti olmayabilir. Ek masraf olmayacak. İllere göre bu fiyatlar değişecek. Ama 6 bin 500 TL ile 13 bin TL arasında temel liseler ücret alacak."
"ÖĞRETMENLER MAĞDUR OLMAYACAK"
Dönüşen dershanelerde öğrenci fazlalığının ortaya çıkmayacağını kaydeden Taşel, "Olası bir öğretmen fazlalığında, Milli Eğitim Bakanlığı yaz dönemi atamasında atanacaklar. Öğretmenlerde mağduriyet olmayacaktır hatta temel liseler tam olarak faaliyete geçerse,öğretmen ihtiyacının olacağını düşünüyorum. Öğretmen fazlası olmayacaktır" ifadelerini kullandı. Dönüşüm sürecinin Türk Milli Eğitimi’ni olumsuz etkilemeyeceğini ifade eden Taşel, "Sadece ortada iki temel soru var. Bunlardan birisi 1 milyon 200 bin mezun var sınava hazırlanan. Bunları hazırlanacakları herhangi bir yer kalmayacak. Bir diğeri de meslek liselerinden mezun olan öğrencilerin durumu. Bu öğrenciler bir yandan liseyi bitirirken diğer yandan sınava hazırlanıyorlardı. Şimdi nakil yaptıklarında meslek lisesi mezunu olmayacaklar. Bu iki temel sorun çözülürse, temel liseler başarılı olursa Türkiye’de kalıcı olurlar. Çünkü dershanecilikte yarım asırlık müthiş bir birikim vardı. Bu birikimin doğurduğu başarılı bir öğretmen kadrosu var.Bu öğretmenlerin okullarda eğitim verecek olması, okullardaki kaliteyi de arttıracaktır" dedi.
TEMEL LİSELER, FEN LİSELERİ İLE YARIŞACAK
Devlet ve özel okullardaki yarışın beraberinde kaliteyi arttıracağını aktaran Taşel, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ayrıca temel liselerin çok önemli bir faydası olacak. Devlet liselerinde sınıf mevcutları fazlaydı. Bu öğrencilerin bir bölümü temel liselere geçince bu okullarda bir rahatlama meydana gelecektir. Buda Milli Eğitim de kaliteyi arttıracaktır. Türkiye’de iki güzel sonuç bekliyoruz. Birincisi eğitimde özel sektörün payı yüzde 5’lerden yüzde 15’e çıkacak. Bir diğeri de devlet okullarından öğrencilerin temel liselere geçmesi sonucunda devlet okulları da rahatlayacaktır. Temel liselerin Türkiye genelinde yapılan sınavlarda ilk sıralarda yer almasıdır. O nedenle ben temel liselerin fen lisesi ile yarışacağını düşünüyorum."
Temel liselerin, Anadolu lisesi değerinde olduğunu kaydeden Taşel, "Farkları bahçe ve spor salonlarının olmasıdır. Sınav aşamasına gelen öğrencileri bunu dert etmeyecektir. Önemli olan kaliteli eğitim almaktır. Bu eğitimi aldıklarında mutlu ve başarı olacaklarına inanıyorum" diye konuştu.