Defin en önemli temsilcilerinden olan Hussein Zahawy, Van’da iki günlük atölye çalışmasına katıldı.
Hussein Zahawy, Van Büyükşehir Belediyesi Nuda Kültür Merkezi’nde iki günlük atölye çalışmasına katıldı. İki gün sürecek olan atölye çalışmasında kursiyerlere def notaları, defin tutuş pozisyonu, vuruş şekli ve ritimlerini öğreten Zahawy, ilerleyen derslerde de nota ile def çalma teknikleri hakkında bilgi verdi. İki grup şeklinde yapılan eğitimlerin ardından Zahawy, on dakikalık performans gösterisi sundu. İlk defa Van’da bulunan def sanatçısı Zahawy, kentte olmaktan ve genç enstrüman severlerle buluşmaktan keyif duyduğunu söyledi. Def enstrümanın çalış tekniklerini geliştirerek akademik düzeye çıkaran Zahawy’ın mini konseri ayakta alkışlandı.
Burada konuşan Zahawy, Van’a ilk kez geldiğini ve çok mutlu olduğunu belirtti. Van’a özellikle gelmek istediğini ve bu hayalinin gerçekleştiğini aktaran Zahawy, Van’da erbaneye olan ilgi karşısında şaşırdığını söyledi. Her yaştan insanın burada def eğitimine katılmak için geldiğini ve bunun kendisini çok mutlu ettiğini aktaran Zahawy, atölyeye katılanların büyük bir aşkla çalıştıklarını söyledi. Defin Kürtlerin bir çalgısı olduğunu ifade eden Zahawy, bunun mutlaka yaşatılması ve geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Van’da bir başlangıç yaptıklarını ve kısa süre sonra bu enstrümanın herkes tarafından benimsenen ve sevilen bir enstrüman olacağını belirten Zahawy, "Kültürümüzün geleceği için bunu bir görev olarak bilmemiz gerekiyor. 30-35 yıldır popüler kültürün etkisi altında olan halkımızı kendi kültürüyle buluşturmamız gerekiyor. Temel çalışmamızın en başına eğitimini almamız gerekiyor. İnsanları eğitmeden bu kültürün gelişmesini bekleyemeyiz. İnsanlar bunun eğitimini alacak ve bu kültür bir daha yok olma ile karşı karşıya kalmayacak. Defin sesi heybetlidir. Bu heybet insanı öyle bir aşık eder ki, kopamazsınız. Van halkı da bundan kopmayacak" diye konuştu.