Gaziantep’in Nizip İlçesinde, Suriyelilere yönelik bir eğitim merkezi açıldı.
AFAD ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın işbirliğinde, Lüksemburg Devletinin mali katkıları ve UNİCEF’in desteğiyle Nizip’in Fırat mahallesinde inşa edilen içerisinde 10 ilköğretim, 2 anaokulu olmak üzere toplam 12 sınıftan oluşan 1080 öğrenci kapasiteli geçici eğitim merkezi törenle açıldı. Eğitim merkezinin bahçesinde düzenlenen törende konuşan UNİCEF Türkiye temsilcisi Philippe Duamelle, eğitim çalışmalarına destek vermenin hayati bir önem taşıdığına dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Nizip’teki bu merkez dahil olmak üzere UNİCEF olarak, bugüne kadar 27 prefabrik eğitim merkezinin kurulumunu sağladık. Eğitim sadece çocukların temel haklarından biri değil aynı zamanda bu çocukların yaşadıkları travmaları atlatmaları ve geleceklerini kurmaları için de son derece önemli bir araçtır. Tüm Suriyeli çocukların kaliteli eğitim olanaklarına erişimini sağlamak için ortaklaşa yürüttüğümüz faaliyetleri sürdürmeliyiz.’’
Açılış öncesi bir konuşma yapan Lüksemburg Büyükelçisi Arlette Conzemius ise Suriyeli çocukların eğitim haklarının korunması adına hâla yapılacak çok şey olduğunu belirterek, desteklerinin UNİCEF aracılığıyla böyle bir eğitim merkezine dönüşmesinden büyük mutluluk duyduklarını ifade etti ve Lüksemburg Devletinin 2015 yılı için yeniden maddi destek sağlayacağını sözlerine ekledi.
Gaziantep Vali Yardımcısı Adil Nas da, UNİCEF’in eğitim ve öğretime yaptığı katkının diğer uluslar arası kuruluş ve toplumlara örnek olmasını dilediğini belirterek Türkiye’nin ded yüklenmiş olduğu ağır yükün hafifletilmesi açıcından uluslararası toplum ve kuruluşların desteğine ihtiyaçları olduğunun altını çizdi.
Törende yapılan konuşmaların ardından eğitim merkezinin açılışını gerçekleştiren protokol üyeleri, daha sonra sınıfları ziyaret ederek Suriyeli öğretmen ve öğrencilerle sohbet etti.
Törene, Nizip Kaymakamı Harun Sarıfakıoğulları, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanvekili Latif Karadağ, AFAD İl Müdürü Sinan Atakan, İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Yaman, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cengiz Gündeş, daire amirleri ve çok sayıda davetli katıldı.