Diyarbakır’ın Kulp ilçesi Hamzalı köyünde 1 Ocak 1995’te PKK’lılar tarafından katledilen biri köy korucusu 23 vatandaş için anma töreni düzenlendi.
Hamzalı Mahallesi’ndeki taziyeevinde düzenlenen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Kaymakam Mehmet Maraşlı törende yaptığı konuşmada, PKK’lıların 1 Ocak ve 16 Mart 1995 tarihlerinde Hamzalı’ya düzenledikleri iki saldırıda 23 kişinin katledildiğini hatırlattı. Kaymakam Maraşlı, "Bugün burada büyük bir acıyı paylaşmak ve acımasızca katledilen 23 vatandaşımızı anmak için toplandık. Tam 20 yıl önce oldu. 1 Ocak sabahıydı, herkes tatil yaparken, yeni bir yıla merhaba diyemediler, yeni bir sabaha uyanamadılar, onlarla birlikte tüm Türkiye’de uyanamadı, aynı acıyı başka yerlerde yaşasak da bizlerde Türkiye’nin geri kalanları hissetti ve halen de hissediyoruz, bizim burada amacımız, geçmişteki acıları, tekrar gündeme gelip onlar üzerine birkaç söz söylemek değildir, bizim burada asıl amacımız, geçmişte yaşananları, o acıları göz ününde tutarak bir daha yaşamamak için neler yapabileceğimizi, ortak hedefler neler koyabileceğimizi, bu hedefler doğrultusunda nasıl kenetlenebileceğimizi, anlamak ortaya koymak için bu tür törenleri yapıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti topraklarında yaşayan bizler olarak, hepimiz aynı bağın üzümü, aynı ağacın meyveleriyiz. Çünkü biz Çanakkale’de, Irak’ta, Kıbrıs’ta ortak çocukların geçmişli olduk ve orak geleceğin de evlatları olacağız. Burada şehit düşüp gidenlerimiz, onların anneleri bizim annemiz, babaları bizim babamız evlatları, torunları da bizim yavrularımızdır, burada yaşanan acılarımızı, kederlerimizi, bir daha yaşamamak için onlarda ders alarak, hep birlikte el birliğiyle neler yapacağımızı ortaya koyup düşüneceğiz ve yapıyoruz. Devlet ve millet olarak el ele vererek bunların üstesinde geleceğiz" dedi.
Diyarbakır Vali Yardımcısı Kürşat Güleryüz ise, "Bu bölgelerde görev yapmaktan hep gurur duyarız. Bu gururu da içimizde yaşarız. Herkes kendine yakışanı yapar. Bu lafı hep duyarız kimi, aslan gibi devleti için bir duruş sergiler ve bunun bedeli olarak canını verir toprağa döşer bu kendisine yakışandır, kimi yedi aylık, sekiz aylık kundaktaki bebeği katleder, gözü dönmüşcesine vicdansızca katleder o da kendine yakışanı yapar. Bu köye gelen teröristler kendilerine yakışanı yaptılar, alçakça masum insanları katlettiler, ama köyün insanları kendisine yakışanı yaptı. Bayrağı mukaddesi, namusu uğruna bu aziz devleti namusu bildi ve bunun bir bedelini ödedi, 23 tane şehidi toprağa verdi" diye konuştu.
Kulp Jandarma Tabur Komutanı Jandarma Yarbay Aydın Kutlu da, bugün burada 1995 yılı 1 ocak gününde PKK terör örgütünün yaptığı, insanlık dışı davranışlardan biri olan Hamzalı katliamında hayatını kaybedenleri anmak, gençlere, halkımıza, bölgede yaşanmış ve yaşanan olayları ve nedenlerini tekrar hatırlatmak için toplandıklarını söyledi.
Konuşmaların ardından çocuklar tarafından şiirler okundu. İlçe Müftülüğü’nün yaptığı duanın ardından törene katılanlar, katliamı anlatan fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdi. Daha sonra Hamzalı Köyü İlkokulu’na geçidi.
Burada okuyan yardıma muhtaç çocuklara destek olmak için kışlık giyim yardımı paketleri öğrencilere dağıtıldı. Öğrencilerle sohbet eden heyet öğrencilerle hatıra fotoğrafı çekmesinin ardında Hamzalı köylülerin misafirleri için hazırlamış oldukları öğle yemeğine geçti.
Törene, Diyarbakır Vali Yardımcısı Kürşat Güler, Kulp Kaymakamı Mehmet Maraşlı, Kulp Jandarma Tabur Komutanı Jandarma Yarbay Aydın Kutlu, Kulp İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı Yusuf Küçükbaşol, Kulp Milli Eğitim Müdürü Şemsettin Pehlivanoğulları, Cumhuriyet Başsavcısı Erkal Kocabıçak, Kulp İlçe Emniyet Amiri Nail Savaş, daire amirleri, köy muhtarları ve köylüler ve şehit yakınları katıldı.