Bursa’da, iklim değişikliğinin çevre, tarımsal üretim ve sanayi üzerine etkileri konuşuldu.
BUSİAD ve Uludağ Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği iklim değişikliğinin, çevre, tarımsal üretim ve sanayi üzerine etkileri paneline konunun uzmanı konuşmacılar katıldı. BUSİAD Evinde düzenlenen panelde konuşan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tarık Tezel, “Sıcaklık, yağış, güneş ışığı, nem ve rüzgar ile iklim tüm canlıların yaşamını etkileyen en temel faktör, dünyadaki canlı yaşamı tüm olumsuz dış etkilere karşı koruyan, atmosferdeki bütün hareketler, sıcaklık farklarından kaynaklanıyor. Fosil yakıtların kullanımı, ormansızlaşma, modern sahaları açılması ve sanayileşme ile atmosfere salınan sera gazlarının atmosferdeki birikimleri, sanayi devriminden beri hızla artıyor. Bu ise doğal sera etkisini kuvvetlendirerek, şehirleşmenin de katkısı ile dünyanın yüzey sıcaklığının artmasına neden oluyor. Türkiye bulunduğu coğrafya nedeniyle küresel ısınmaya bağlı olarak, görülebilecek iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülkelerden biri. Meydana gelecek iklim değişiklikleri, tarımsal faaliyetlerde hayvan ve bitkilerin doğal yaşam alanlarında değişikliklere yol açacak” dedi.
Panelde konuşan bir diğer konuşmacı Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ertuğrul Aksoy da, “Tüm dünya da fosil yakıt kullanılarak enerji üreten termik santrallerin kapatılmasına ve miktarlarının azalmasına dönük çalışmalar var bir tane termik santralinde Bursa ovasının göbeğine yapılması kararı var termik santralden salınacak karbondioksit miktarını artıracak. Ayrıca, küresel ısınmaya katkısı olacaktır” şeklinde konuştu.
Uludağ Üniversitesi Rektörü Kamil Dilek ise, “İklim değişikliklerinin oluşturduğu en büyük sıkıntılardan biri de Ultraviyole radyasyon etkisi radyasyon etkisi dediğiniz andan itibaren bütün sistemlerinizin bundan olumsuz etkilenebileceğini düşünebilirsiniz. Bunun başında bağışıklık sisteminizin yani vücudunuzu koruyan sisteminiz geliyor. Bu açıdan baktığınızda neden çok hasta oluyoruz sorusunun cevabı Ultraviyole’nin bağışıklık sistemimiz üzerinde oluşturduğu etkilerini düşünebilirsiniz. Bununla beraber bir çok alerjik hastalıkları bebeklerde bile görüyorsunuz. Alerjik nezle ve tıp literatürüne yeni bir kavram girdi. Metropol bronşiti denen bir hastalık solunum sistemi hastalıklarının başında geliyor. Bu örnekleri o kadar çoğaltabiliriz ki gözde ki katarak gelişiminden bağırsak sisteminizdeki kanserler iklim değişikleriyle alakalı burada aslında doğa bize bir mesaj veriyor. Doğa bize dengemi ve düzenimi bozma diyor.”