Çanakkale savaşlarının 99. yılında şafak ayinine alınmayan Psikolog Serdar Vatansever, 100. yılın en önemli projelerinden birine imza attı. İnternetten tanıştığı Avustralyalı sanatçı Gareth Jay’a bir haftada ‘Çanakkale türküsü’nü öğreten Vatansever, Çanakkale ve Sydney’i notalarla birleştirdi. İki müzisyenin ‘Çanakkale türküsü’ ve ‘The Band Play Waltzing Matilda’ adlı şarkıyı bir araya getiren klibi sosyal medyada büyük ilgi gördü.
İstanbul’da yaşayan ve her yıl Çanakkale’yi ziyaret eden Psikolog Serdar Vatansever, Çanakkale savaşlarının 99. yıldönümünde düzenlenen şafak ayinine katılmak istedi. Ayine Türklerin alınmadığını öğrenen Vatansever, tören alanında Avustralyalı taklidi yaparak jandarmayı atlattı. Ancak Avustralyalı görevli durumu fark edince alana alınmadı. Bu duruma içerleyen Vatansever, 100. yıl törenlerine bir şekilde girmeyi kafasına koydu. Çanakkale’de Avustralyalı ünlü gezgin Huw Kingston ile karşılaşan ve onun ‘Çocukları Kurtarın’ projesi kapsamında Gelibolu’dan başlayıp yine Gelibolu’da bitecek olan bir projesi olduğunu öğrenen Vatansever, kendisi de bir sosyal proje hazırlamaya karar verdi. Kingston’a börek ikram eden Vatansever, ünlü gezginin ikram ettiği kahveyi içerken, iki ülke arasında börek ve kahve alışverişine benzer bir çalışma yapmayı planladı.
Aynı zamanda müzisyen de olan Serdar Vatansever, yaklaşık 4 ay boyunca internette Avustralya forumları ve sosyal paylaşım siteleri üzerinden Avustralya’da bir müzisyene ulaşmaya çalıştı. 4 aylık araştırmanın ardından Gareth Jay ile tanıştı. İkili, internet üzerinden yaklaşık 1 hafta süren hızlandırılmış bir eğitime başladı. Serdar Vatansever, Türkçeyi öğrettiği Garet Jay’a, Çanakkale türküsünün söylenişi ile ilgili hazırladığı özel bir videoyu da gönderdi. Hazırlıkların ardından ’Barış Türküsü’ projesinin startı verildi. Serdar Vatansever, Kültür Bakanlığı’ndan aldığı özel izinle, Anzak koyunda, Avustralyalıların Çanakkale savaşını anlatan parçası ‘The Band Play Waltzing Matilda’yı seslendirirken, Gareth Jay ise Sydney’de ‘Çanakkale Türküsü ’nü seslendirdi. İki müzisyenin çalışması, ortak bir klipte buluşturuldu.
2 ülke sanatçılarının birbirlerinin türkülerini seslendirmesinin barış için son derece önemli olduğunu söyleyen Serdar Vatansever, “Ben, 100. yılda, bu performansı Gareth Jay ile birlikte şafak ayininde gerçekleştirmeyi isterdim. Ancak ne yazık ki bu mümkün olmadı. Şimdi en azından hazırladığımız videonun şafak ayininde barkovizyondan gösterilmesi için çalışıyorum. Bu klip 24 Nisan günü Avustralya’da tüm kasabalarda yapılacak törenlerde gösterilecek. Gönül isterdi ki burada da benzer bir faaliyet gerçekleştirebilelim” dedi.
Hazırlanan projede, eş-dost yardımları dışında hiçbir destek almadığını söyleyen Vatansever, “100. yıl için projeler hazırlandığını duyuyordum. Projemiz için destek istediğimizde, ‘Ne çok fazla insan ne de çok fazla bütçe var’ cevabı aldık. Biz de kendi imkanlarımızla yapmaya karar verdik. Kültür Bakanlığı’ndan aldığımız izin dışında bir destek olmadı. Kayıt yaptığımız stüdyo bir arkadaşıma ait. Çekimleri de arkadaş çevremiz gerçekleştirdi. Bu çalışmayı 2 bin TL’ye mal ettik. Çok duygu ve az bütçenin olduğu amatör bir çalışma. Ancak gelen tepkileri görünce, çok doğru bir iş yaptığımızı anlıyorum. Ben psikoloğum. Arzum toplumda yeni bakış açıları oluşturmak. Bu kliple bunu gerçekleştirdiğimize inanıyorum” dedi.