Çanakkale’de, Anzak çıkarmasını durdurmak için 25 Nisan sabahı harekete geçen 57. Alay’ın vermiş olduğu onurlu mücadelenin 100’üncü yıldönümünde, Anıtkabir’de düzenlenen etkinlikler kapsamında ziyaretçilere şehitlerin son yemeği dağıtıldı.
Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıl dönümünde, 57. Alay’ın vermiş olduğu onurlu mücadelede şehitlerin yediği son yemek olan kırık buğday çorbası, somun ekmek ve çay Türk Kızılayı tarafından ziyaretçilere dağıtıldı. Dondurucu soğuğa aldırış etmeden, sabah 04.00’te Anıtkabir’e giderek dağıtılan çorbadan içen vatandaşlar, Çanakkale’deki askerlerin hangi şartlar altında savaşarak böyle bir zaferi kazandıklarını daha iyi anladıklarını ifade etti. Duygu dolu anların yaşandığı etkinlikte, vatandaşlar şehit olan askerleri dualarla anarak teşekkür etti. Kimi ziyaretçiler ise yanlarında getirdikleri battaniyelerle geceyi Anıtkabir’de geçirerek, 24 saat olan ziyaret saatinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Daha sonra, zaferin saati olan 05.45’te gün doğumuna yakın, Aslanlı Yol’un başında toplanan ziyaretçiler, önlerinde, üzerinde ‘Türk Milleti’ yazılı çelenk taşıyan, dönemin savaş kıyafetlerini giymiş askerlerin eşliğinde kortej yürüyüşüne başladı. Yaklaşık 5 dakikalık bir yürüyüşün ardından, mozole önünde toplanan ziyaretçiler, saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı okudu. Tuğgeneral Ertuğrul Gazi Özkürkçü, Türk Milleti adına mozoleye çelenk bıraktı. Daha sonra Özkürkçü, Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı: “Büyük Atatürk, Çanakkale Kara Muharebeleri 100’üncü yılında, sizin, silah arkadaşlarınızın, şehitlerimizin ve gazilerimizin aziz hatırasını yaşatmak ve gelecek nesillere Türk’ün neleri yapmaya muktedir olduğunu göstermek maksadıyla huzurundayız. Çanakkale, Türk Milleti’nin binlerce evladını mukaddes vatan toprağı uğruna feda ettiği ama namusunu çiğnetmediği bir kahramanlığın destanıdır.”