Mardin Artuklu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin yerleşke alanında bulunan yeni binasına taşınacağı ve Rektörlüğe bağlı 2 katlı ek binanın tamamının Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı’na tahsis edileceği öğrenildi.
Yaşayan Diller Enstitüsü çatısı altında faaliyet gösteren Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı’nın müstakil binasıyla fiziki bir rahatlama yaşayacağını belirten Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Rektörlük ve Enstitü Müdürlüğü olarak Yaşayan Diller Enstitüsü’ne kapsamlı bir akademik ivme kazandırarak bilimsel cazibe merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını ifade etti.
Enstitü bünyesinde Kürtçenin Kurmanci, Zazaki ve Sorani lehçelerinin öğretildiğini belirten Rektör Ağırakça, uluslararası alanda başarılı çalışmalara imza atmış araştırmacı ve akademisyenlerle uluslararası bir akademik yapı oluşturacaklarını belirtti. Ağırakça, "Kürt dili üzerine yapacağımız bilimsel araştırmalar ve yayınlarımızla kısa süre içerisinde, Paris ve Brüksel Kürt Enstitülerinden daha tanınır ve faal hale geleceğiz" dedi.
Kürt dili, edebiyatı, kültürü ve folklorunun daha da geliştirilmesi için yurt içinde ve yurt dışında bulunan el yazması koleksiyon ve arşivleri Yaşayan Diller Enstitüsü’ne taşıyarak çok geniş bir Kürtçe kütüphane kurma çalışmalarını da devam ettireceklerini hatırlatan Ağırakça, hükümetin ve Cumhurbaşkanının Mardin Artuklu Üniversitesi’ne verdikleri desteklerden dolayı minnettar olduğunu söyledi.
Ağırakça, üniversite olarak barış sürecine müspet akademik katkılarının süreceğine işaret ederek her platformda üretkenliğini ve etkinliğini kabul ettirmiş güçlü bir akademi oluşturma yolundaki gayretlerinin aratacağını dile getirdi.
Aktif bir şekilde çok dilli ve çok kültürlü zengin bir yaşayan diller ve kültürler havzası oluşturmayı hedeflediklerini belirten Ağırakça, Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı’na tahsis edilen binanın zemin artı 2 kat olmak üzere 2720 metrekarelik bir alandan oluştuğu bilgisini verdi.