Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Aile Hekimliği Uygulama Şubesi tarafından organize edilen “Aile Hekimliği Mesleki Gelişim Eğitimi” düzenlendi.
Van Bölge Eğitim Hastanesi konferans salonunda verilen eğitimde Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube müdürlüğü tarafından Ulusal Görme Taraması Programı anlatılmıştır. Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Büşra Tapan Soğanda’nın yaptığı açıklamada, “Sağlıkta taramanın kendini sağlıklı zanneden veya kabul eden kişilerde fark edilmeyen bir hastalık yada kusur için hızlı uygulanabilen test, muayene veya diğer işlemlerle muhtemel tanının konması hastalık veya hastalık öncesi durumların saptanmasıdır. Tarama programının başlatılması için; sorunun bir halk sağlığı sorunu olması tespit etmenin nispeten kolay olması, seyrinin bilinmesi, tedavi imkânının bulunması, maliyetinin uygun olması, uzun vadeli prensip ve kriterlerin belirlenmesi gerekmektedir. Ülkemizde çocukluk döneminde yürütülen tarama programlarına bakarsak, fenilketonüri konjinital hipotiroidi, Biotinidaz eksikliği, işitme taraması, gelişimsel kalça displanisi ve 2015 yılı itibariyle bu tarama programlarına “Görme Taraması Progamı” da eklenmiştir” dedi.
Görme Taraması Programında amaç görmenin normal gelişimini engelleyerek risk etmenlerini saptamak ve yetersiz görmesi olan olguları erken dönemde tanımak ve tedavi edilmesini sağladığını ifade eden Soğanda, “Görme Taraması Programı ile erken teşhis ile etkili tedavi sağlanabilmektedir. Göz problemi diğer sistem gelişimlerini olumsuz etkileyebilmektedir. Yürütülen bu tarama programı ile hastalıkların gelecek nesillerde ortaya çıkması engellenebilir. Erişkinle kıyaslandığında çocuktaki görme kaybının yol açtığı kayıp ve engel oranı çok daha fazladır. Uzun bir hayatın görme hissi olmadan yaşaması.
Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından 1990 yılında yapılan sağlık taraması sonucuna göre Türkiye genelinde kırma kusuru görülme oranı % 3 tür. Çocuklarda Görme Taraması Programı Sağlık Bakanlığı Çocuk İzlem Protokollerine göre 0-3 aylık bebeklere göz muayenesi ve okul öncesi dönemde ise 36-42 aylık çocuklara göz taraması yapılmaktadır” şeklinde konuştu.
1.basamakta ilk tarama testleri Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Elemanı tarafından bir üst merkeze sevk edilen bebek ve çocuklara ise Göz Hastalıkları Uzmanı tarafından uygulandığını ifade eden Soğanda, “36-42 aylık çocuklara ASM’inde aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları tarafından görme keskinliği testi uygulanacaktır. Yapılan işlemler aile hekimleri tarafından AHBS’ye kaydedilecek ve Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından KDS üzerinden takip edilecektir” dedi.
Eğitime Van Bölge Eğitim Hastanesi Göz Uzmanı Dr. Onur Gökmen, İpekyolu TSM personeli Ebe Elvan eğitimci olarak katıldı. Programda ayrıca Acil Obstetrik Bakım konusunda ebe Özlem Merç, katılımcılara bilgilendirme yaptı. Programın öğleden sonraki oturumda Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Uzman Dr. İzzet Çeleğen ve Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Birim Sorumlusu Dr. Nisanur Soyalp Aile Hekimlerine Ulusal Kanser taramaları konusunda beklentilerimizi anlatmış ve aile hekimlerimizin taramalar konusunda ne kadar önemli ve gerekli bir işlevi taşıdıklarını anlatıldı.