• 2025’te toplam gayrimenkul satışları 3,3 milyonu aştı.
  • Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre rekor kırıldı.
  • Konut satışları yüzde 14,3 artarak 1,6 milyonu geçti.
  • Vatandaşa etkisi: konut talebi yeniden yatırım tercihi oldu.
  • Takip/sonraki adım: 2026’da 1,7 milyon bandı öngörülüyor.
  • Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü; ayrıntılar Samsun Gazetesi’nde.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) verilerine göre, 2025 yılı gayrimenkul piyasasında hareketli geçti. Konut, arsa, tarla, iş yeri ve ticari taşınmazları kapsayan toplam satışlar yıl boyunca artışını sürdürdü. Geçen yıl ocak-aralık döneminde toplam gayrimenkul satışları yüzde 8,7 artışla 3 milyon 332 bin 994’e yükseldi. Bu rakam, yıllık bazda şimdiye kadar kaydedilen en yüksek satış verisi oldu.

ARSA VE TARLA SATIŞLARI 1,6 MİLYONU AŞTI

Konut dışı gayrimenkul satışları, yani arsa, tarla ve iş yeri gibi taşınmazlar 2025’te yüzde 3,5 artarak 1 milyon 644 bin 84’e ulaştı. Bu rakam, tarihsel olarak en yüksek üçüncü satış seviyesi olarak kayıtlara geçti. Söz konusu alandaki en yüksek satış ise 2022 yılında 1 milyon 748 bin 578 adetle gerçekleşmişti.

KONUT SATIŞLARINDA 5 YIL SONRA BİR İLK

Geçen yıl yapılan toplam satışların yüzde 50,7’sini konutlar, yüzde 49,3’ünü ise konut dışı gayrimenkuller oluşturdu. Böylece son 5 yıl içinde ilk kez konut satışlarının toplam içindeki payı yüzde 50’nin üzerine çıktı. Konut satışları da 2024’e göre yüzde 14,3 artarak 1 milyon 688 bin 910’a ulaştı.

KONUT TALEBİ YENİDEN ÖNE ÇIKTI

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, Kovid-19 sonrasında arsa ve araziye olan talebin oldukça yükseldiğini, ancak son dönemde konutun yeniden ön plana çıktığını söyledi.

Ticari gayrimenkullerdeki satış artışının ise daha sınırlı kaldığını belirten Akdoğan, özellikle yüksek kredi maliyetlerinin iş yeri alımlarını yavaşlattığını ifade etti. Akdoğan, konutun toplam satışlar içindeki payının bu yıl da yüzde 50 civarında seyretmesini beklediklerini dile getirdi.

2026 İÇİN 1,7 MİLYONLUK SATIŞ BEKLENTİSİ

Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı Mustafa Kemal Şahin de arsa ve tarla satışlarının 1,6 milyonun üzerine çıkmasının yatırımcıların güvenli liman arayışını sürdürdüğünü gösterdiğini söyledi.

Şahin, ekonomik dengelenme ve küçük yatırımcının enflasyona karşı korunma isteği nedeniyle konut dışı satışların bu yıl 1,65-1,7 milyon bandında gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti.

Yıllara göre satış rakamları

Sezona iddialı başlayan bir dizinin daha fişi çekildi
Sezona iddialı başlayan bir dizinin daha fişi çekildi
İçeriği Görüntüle

Kaynak: AA