Kredi çeken vatandaşlarla ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Yapılan açıklamaya göre yargı kararı olmasına rağmen, konut kredisi çeken vatandaşlardan komisyon ve erken ödeme tazminatı gibi ücretler almaya devam ettikleri ve bu ödemelerin yasal olmadığı ifade edildi. Bu kapsamda ücretlerin iadesi için başvuru gerektiği duyurdu.

VATANDAŞIN LEHİNE KARAR VERİLDİ

Elde edilen bilgiye göre vatandaşın kredi yapılandırılması için yüzde 1 oranında ücret alındı. Vatandaş ise, bankanın aldığı bu ücret için Tüketici Hakem Heyetine başvuruda bulundu. Yapılan başvuru sonucunda Tüketici Hakem Heyeti vatandaşın lehine karar verdi. Vatandaş haklı bulundu.

ON BİNLERCE BAŞVURU GELDİ

Cumhuriyet tarihinin en büyük kredi kampanyasını duyan vatandaşlar, uygun fiyata ev alabilmek için bankaların yolunu tuttu. Hayallerindeki evi almak isteyenler, bankalardan kredilerini alıp, evlerine geçti. Ancak bankalar, vatandaşların dosya masrafının yanı sıra başka bankaya taşıyorsa, yasak vade oranlarına göre yüzde 2'ye varan oranlarda erken kapatma ödemeleri yaptırıyorlar.

BİR ÜCRET DAHA ÖDETİLİYOR

Tüm bunların dışında bir ödemenin daha yaptırıldığı bildirildi. Bankaların vatandaşlardan komisyon ücreti aldığı ifade edildi. Yapılandırma başvuru yapan kişinin, kredi miktarının ödenmemiş kısmı üzerinden yüzde 1 oranın komisyon ücreti alınıyor ve bu yasal değil.

EMSAL KARARLAR

Konuyla ilgili fazla ücret alınmasına dair emsal kararlar da bulunuyor. Kredi yapılandırılması kapsamında alınan emsal kararda şu ifadeler kaydedildi:

"Bankayı yeniden yapılandırmaya zorlamak yasal olarak mümkün olmamakla birlikte banka kendi inisiyatifiyle yapılandırmayı kabul ettiğine göre tüketiciye yapılandırma ile ilgili faiz oranını her şey dahil olmak üzere net biçimde ve kalan süre için ödenecek taksit tutarını bildirerek yapmak zorundadır. Borç yapılandırmasını kabul eden bankanın erken ödeme komisyonu adı altında ve plan değişikliği adı altında yeniden ücret talep etmesi usul ve yasaya aykırıdır"

İADE EDİLECEK

Mahkemenin vermiş olduğu kararlara rağmen, bazı bankalar, fazla ücret almaya devam ediyor. Kredi yapılandırması için başvuru yapan bir vatandaş, haklı bulundu ve bankanın 1.141 TL ögeri iade yapmasına karar verildi.

ÖDEYEN VARSA HEMEN BAŞVURSUN

Konuyla ilgili açıklama yapan TÜKODER Başkanı Aziz Koçal, ödeme yapanlar varsa hemen başvursun diyerek, " Tüketici yeni bir kredi kullanmıyor, sadece ödeme planını değiştiriyor. Dolayısı ile bankaya bir maliyet söz konusu değil, ödeme planının değiştirilmesi nedeniyle vade uzadığından alacağı faiz yükseliyor. Bir işlem nedeniyle hem faiz hem komisyon alınması hakkaniyet ölçüsü olamaz. Bankalar tüketiciden giden yeniden yapılandırma taleplerini yapmak zorunda değildir. Ancak yapar ise de komisyon veya erken ödeme tazminatı adı altında ödemeler alamaz" dedi.

BAŞVURULAR NEREYE YAPILACAK?

Başvuruda bulunmak isteyenler için, işlemler e-Devlet üzerinden yapılıyor. Başvuru yapmak için TIKLAYIN