Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, Valilik ve UNESCO’nun desteğiyle düzenlenen ‘Muğla Eğitiminde BİLGE Hareketi’nin alt projesi olan ‘Muğla’nın Somut Olmayan Kültürel Mirası’ sergisinin finali yapıldı.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi fuaye salonunda yapılan final programına il genelinden 60 ilk ve ortaokul katıldı. Sergi açılışında Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Akça, UNESCO Türkiye Milli Komitesi Üyesi Prof. Dr. Muhtar Kutlu hazır bulundu. UNESCO Türkiye Milli Komitesi ile birlikte Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortak yürüttüğü proje kapsamında il genelinde 749 okul ve kurum çalışma yaptı. 749 okul arasından 60 okulun düzenlediği final sergisi katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.
Muğla’nın Somut Olmayan Kültürel Mirası sergisinde Bodrum’un yel değirmenleri, süngeri ve sandaleti, Fethiye, Milas ve Menteşe Yeşilyurt Mahallesi’nin el dokuması, yöresel yemekler, Yörük kültürü, Marmaris çam balı, Kavaklıdere ilçesinin bakır işlemeleri, yöresel ninniler, masallar gibi Muğla kültüründe yer edinmiş ve yok olmaya yüz tutmuş değerler sergilendi.
İl Milli Eğitim Müdürü Yardımcısı Ramazan Sarıhan, Valilik ve UNESCO’nun destekleriyle düzenlenen projenin Türkiye’de ilk olduğunu belirterek, “Kaybolmaya yüz tutmuş kültürel mirasımızın yeniden canlandırılması ve devam ettirilmesi amacıyla ilçelerde toplamda 740’ı geçen okulumuzun sergilerinin içinden 60’ını bir araya topladık. Tek amacımız bu kültürel mirasımızın yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması. Sergide her ilçemiz kendi değerlerini sergiliyor. Kıyafetler, kullandığımız eşyalar, anlatılan ninniler ve masallar gibi kültürel mirasımız sergileniyor. Bizim daha önce kullandığımız ve kültürümüzde var olan eserlerin sergilenmesi, canlandırılmasını amaçladık. Bu etkinlik Valiliğimiz ve UNESCO destekli bir proje. Muğla Eğitiminde BİLGE Hareketi’nin alt projesi olarak bu çalışma ortaya çıktı. Bu proje Türkiye’de ilk olma özelliğini de taşıyor” dedi.
UNESCO Türkiye Milli Komitesi Üyesi Prof. Dr. Muhtar Kutlu, UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın korunmasıyla ilgili bir sözleşmesi bulunduğunu belirtti. Kutlu, “Bu mirasın korunmasının en önemli konularından birisi eğitim konusudur. Bu mirasın gelecek kuşaklara aktarılmasında eğitim rolü çok büyük. Bu sergiyi düzenleyen öğrenci ve öğretmenlerimizin amacı bu kültürü genç ve gelecek kuşaklar ile tanıştırmak. UNESCO’nun bu projeyi desteklemesinin tek nedeni bu. Eğitim alanına bu gibi projeleri ne kadar çok çekebilirsek, çocuklarımızın bu alanla karşılaşmalarını ne kadar çok sağlayabilirsek bu kuşağın bu kültürü gelecek kuşaklara da aktarılmasında etkili olacaktır. Eğer bizim geçmişteki kültürel değerlerimiz kaybolmuş veya kaybolmaya yüz tutmuşsa bunun tek nedeni bu tür etkinliklerin yapılmaması ve yeni nesillere aktarılmaması” ifadelerini kullandı.