Samsun’un Bafra ilçesinde Altınkaya Anadolu Lisesi öğrencileri “Engelsiz Bafra Fotoğraf Sergisi" ve "Bizimle Beş Dakika Empati Kurar Mısınız” etkinliği düzenledi.
Bafra Altınkaya Anadolu Lisesi öğrencileri İngilizce öğretmeni Naim Okay liderliğinde, görme ve bedensel engellilerin Bafra’da yaşadığı zorlukları anlatan “Engelsiz Fotoğraf Sergisi” Alpaslan Türkeş Parkı’nda sergilendi. Ayrıca “Bizimle Beş dakika Empati Kurar Mısınız” etkinliği düzenlendi. Etkinliğe sakatlar derneği ve görme engelli derneklerinden de destek geldi. Proje kapsamında Bafra’daki engelli dernekleri ile tanışma toplantıları yapıp yaşadıkları sıkıntıları ve engelleri dinlediler. Öğrenciler bir hafta boyunca engelli insanlara engel olan yüzlerce fotoğraf çektiler. Çekilen fotoğrafları engelli derneklerinin de katılımıyla Alpaslan Türkeş Parkı’nda sergilediler. Ayrıca bedensel ve görme engellilerin yaşadıkları zorlukları hissettirmek ve toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla "Bizimle Beş Dakika Empati Kurar Mısınız" adında birde etkinlik yaptılar. Bu etkinlik ile sağlıklı insanların tekerlekli sandalyede oturmaları sağlanarak bedensel engelli bireylerin yaşadıkları zorlukları empati kurarak anlamaları amaçlandı.
Parka yoldan geçen vatandaşları tekerlekli sandalyeye oturtan öğrenciler engelli vatandaşların ne tür zorluklar yaşadığını anlatmaya çalıştı. Tekerlekli sandalyeye oturup yolun karşına geçmeye çalışan bir vatandaş, engelli rampasında az kalsın düşüyordu. Güçlükle ve yardımla yolun karşısına geçmeyi başaran bir vatandaş, 5 dakikada olsa tekerlekli sandalyeye oturup caddede ilerlemeye çalıştığını ancak engelli insanların yaşamlarının düşündüğünden de çok zor daha zor olduğunu söyledi.
Görme engelli vatandaşlar ise sorunlarının yolların çok kıvrımlı meyilli olması, düz olmaması, dönüşlerin çok olması ve kaldırımlar üzerindeki sarı bantların üzerinde direkt ve ağaçların olması nedeniyle zorluk yaşadıklarını ifade ettiler. Vatandaşların engellilere karşı daha duyarlı olmalarını isteyen görme engelli vatandaşlar, “Bu konuda yetkilere sesleniyoruz, her zamanda sesleniyoruz. İşin ilginç yanı biz yetkiler seslendikçe hemen sonrasında aynı yerlere direk dikiliyor. Demek ki anlatmak görüşmek hiç bir şey ifade etmiyor. Topluma yaymak gerekiyor, anlatmak gerekiyor” dediler.
Bafra Altınkaya Anadolu Lisesi öğretmeni ve aynı zamana Sakatlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olan Naim Okay, “Engellilerimizin yaşadıkları sıkıntıları fotoğraflarla ifade etmek istedik. Maalesef insanlarımız görmediği zaman bir şeye inanmıyor. İnsanlara bunu göstermek dolayısıyla bu engelli arkadaşlarımızın yaşadıkları sıkıntıları daha iyi ifade etmek adına bugün burada fotoğraf sergisi açtık. Aynı zamanda engellilerimizin duygularını anlamaları için ‘Bizimle Beş Dakika Empati Kurar Mısınız’ adlı bir etkinlikte düzenledik. Bu etkinlikle Bafra halkı daha duyarlı olacaktır” diye konuştu.