Hasan DÖNMEZ/KONYA, () - KONYA'da işledikleri suç sonucu mahkeme tarafından Denetimli Serbestlik kapsamında adli kontrol kararıyla serbest bırakılan ve belirlenen günlerde polis merkezine gidip imza atanlar, artık imza yerine elektronik bir cihazla parmak izi okutarak kontrolü sağlayacak. Türkiye'de ilk olduğu belirtilen uygulamanın, daha önce kullanılan imza defterinin kaybolması, yıpranması, imza taklidi gibi sorunları ortadan kaldıracak.
Konya Cumhuriyet Başsavcılığı ve İl Emniyet Müdürlüğü, 'Denetimli Serbestlik Takip Sistemi' adı altında yeni projeyi hayata geçirdi. İşledikleri suç sonucu mahkeme tarafından Denetimli Serbestlik kapsamında haklarında adli kontrol kararı verilen kişiler, polis merkezlerine gidip, imza atarak, kontrolü sağlıyordu. Bu projeyle uygulamaya konulan uygulama, bu kontrolü hem dijital ortamda yürümesini sağlayacak hem de bazı güvenlik eksikliklerini ortadan kaldıracak.
Nisan ayından itibaren faaliyete geçen proje bugün Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Konya Adliye Sarayı'nda düzenlenen törenle basına tanıtıldı. Törene Vali Muammer Erol, Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Tezcan, Konya Emniyet Müdürü Mevlüt Demir ve yargı mensupları katıldı. Başsavcı Tezcan ve Mevlüt Demir, bu uygulamanın her iki kurum için ve vatandaşlar için kolaylık getireceğine vurgu yaptı.
TÜRKİYE'DE İLK
Türkiye'de ilk olduğu belirtilen Denetimli Serbestlik Takip Sistemi'nden (DESTAP), il merkezindeki polis merkezlerine kurulan parmak izi okuyucularla 1600 hükümlü ve sanık sistemden yararlanacak. DESTAP, şöyle uygulanıyor:
"Hükümlü veya sanık Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’ne mahkeme kararının ardından ilk müracaatıyla parmak izi sisteme tanıtılıyor. Sanığın fotoğrafı çekilip infazı ile ilgili bilgiler müdürlükteki ana sunucuya yükleniyor. Polis merkezlerine yerleştirilen parmak izi okuyuculardaki ağ üzerinden müdürlükteki ana sunucuya veriler gönderilerek bu şekilde kayıtların dijital olarak online aktarılması sağlanıyor. Bu uygulama önceden kullanılan imza defterinin kaybolması, yıpranması, imza taklidi gibi sorunlar ortadan kaldırılmış olacak. Parmak iziyle atılan imzanın tarihi ve saati sistem tarafından otomatik kayıt altına alınacağından yapılan itiraz ve ithamlarda ortadan kaldırılacak. Konya İl Emniyet Müdürlüğü Bilgi Teknolojileri Şube Müdürlüğü'nce sistemin geliştirilerek parmak izi tanıma sisteminin akıllı telefon ve tabletlerde çalışabilmesi için çalışma devam ediyor."

FOTOĞRAFLI