TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Bekir Sıtkı Severoğlu, Soma’da kömür ocağında geçen yıl yaşananların kaza değil cinayet olduğunu savundu.
TMMOB Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Bekir Sıtkı Severoğlu, Soma’da kömür ocağında 301 madencinin ölmesinin yıldönümü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Severoğlu, Soma’da kömür ocağında yaşamını yitiren 301 madenciyi andı. Soma’da yaşananların kaza değil, cinayet olduğunu savunan Severoğlu, şöyle konuştu:
“Bugün bu acıyı unutturmamak için, böyle acıların bir kez daha yaşanmaması için yetkilileri bir kez daha uyarıyoruz. Ülkemizde Soma gibi bir facia yaşandıktan sonra dahi her ay onlarca emekçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirmektedir. Bu kaza mıdır, kader midir? Hayır bu resmen cinayettir. Emekçileri güvencesizliğe, taşeronlaşmaya, denetimsizliğe teslim edenlerin işlediği cinayet. Türkiye’de özellikle AKP iktidarı döneminde uygulanan politikalarla üretim, teknik bilgi ve alt yapı olarak yetersiz, deneyimli uzmanı bulunmayan kişi ve şirketlere bırakılmıştır. Kamusal denetimin de yeterli ve etkin bir biçimde yapılamaması iş cinayetlerinin Soma’da olduğu gibi katliama dönüşmesine neden olmuştur. 301 emekçinin ölümü kader değil cinayettir, katliamdır. Bu katliamın sorumluları hala bulanamamıştır. Bugüne kadar uyarılarımızın hiçbirini dikkate almayan hükümet, ‘bu işin fıtratında var’ diyerek bilim ve tekniğin karşısında olduğunu ilan etmiştir.”
İş cinayetlerine, taşeronlaşmaya, güvensiz çalışmaya ve denetimsizliğe dikkat çekmek için DİSK, KESK, TMMOB ve TTB olarak Mart ayında imza kampanyası başlattıklarını belirten Severoğlu, taleplerini 7 Haziran seçimlerinden sonra oluşan yeni meclise taşıyacaklarını sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLI