Gülseli Kenarlı / İstanbul, 13 Mayıs () - Karkas ete dün yapılan zam ile bir yıllık fiyat artışı yüzde 30'u buldu.

Karkas etin geçen yıl Mayıs ayında 18.50 lira olan fiyatı, daha sonra gelen zamlarla 10 Nisan'da 23.50 liraya, dün gelen zam ile de 24.00 liraya çıktı.

Karkas etteki fiyat artışlarına bağlı olarak, kasaplardaki et fiyatları tırmanıyor. Son karkas et zammın henüz yansıtılmadığı kasaplarda, geçen yıl Mayıs ayında 28 lira olan kıymanın kilosu, yüzde 23 artışla 34.5 liraya yükselirken, kuşbaşı etin kilo fiyatı ise yüzde 27.5 artışla 37 liraya çıktı. Geçen yılın aynı döneminde 40 lira olan bonfilenin fiyatı ise yüzde 25 artışla 50 liraya yükseldi.

"Maliyetten kaynaklanan bir durum var"

'ya değerlendirmelerde bulunan Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, normal koşullarda karkas etin kilo fiyatının 16-17 lira olması gerektiğini ifade ederek, "Bu rakamlar çok yüksek. Maliyetten kaynaklanan bir durum var. Bu et fiyatlarını yükseltiyor. Maliyetlerin yüksekliğiyle birlikte, Türkiye'de etin daha da pahalılaşmasının sebebi besinden çıktıktan sonra büyük alıcıların, tüccarların yüksel karlar koyarak eti satmaları. Burada da aracılar kazanıyor" dedi.

Yetkin, bu durumun ithalat kapısının açılmasına yönelik girişimlerden kaynaklandığını belirterek, "Çözümü piyasayı dengeleyici önlemlerin alınmasıyla olur. Et ve Süt Kurumu'nun piyasayı normalleştiren bir role sahip olması lazım. Aksi taktirde fiyatları durdurmak mümkün değil. Et ve Süt Kurumu'nun çok güçlü bir şekilde piyasaya gireceği tedbirlerin alınması lazım" diye konuştu.

Yemlik bitkilerde yerli üretim yetersiz

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nden hafta başında yapılan açıklamada, büyükbaş hayvancılık ve kanatlı sektörünün yem ihtiyacının karşılanmasında soya ve mısır önemli bir yer tuttuğuna dikkat çekildi ve "Her iki üründe de ülkemiz kendine yeterliliği sağlayamamaktadır" denildi.

Açıklamada yer alan verilere göre, Türkiye yalnızca 2014 yılında yurtdışından aldığı 2 milyon ton soya için 1.1 milyar dolar ve 1.4 milyon ton mısır için de 360 milyon dolar ödeme yaptı.

(Fotoğraflı)