Konya’da hizmete başlayan Denetimli Serbestlik Takip Projesi (DESTAP) tanıtıldı.
Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ve Konya İl Emniyet Müdürlüğü’nün işbirliğiyle gerçekleştirilen ve 24 Nisan 2015’ten itibaren Konya il merkezine bağlı 9 polis merkezinde uygulanmaya başlanan Denetimli Serbestlik Takip Projesi’nin tanıtımı Konya Adalet Sarayı’nda gerçekleştirildi. Tanıtım programına, Konya Valisi Muammer Erol, Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Tezcan, Emniyet Müdürü Mevlüt Demir ve protokol mensupları katıldı. Çıkarıldığı mahkemece “Adli Kontrol” kararı verilen şahısların ve “Denetimli Serbestlik” kararıyla şartlı tahliye edilen şahısların, polis merkezlerinde imza atma yükümlülükleri artık elektronik ortamda “parmak izi tanıma cihazı” ile birlikte yapılacak. Toplantıda konuşan Denetimli Serbestlik Müdürü Zafer Gün, imza atma zorunluluğunun olduğu dönemde zaman, iş ve personel masrafı olduğunu belirterek, projenin adli işlemlerde büyük kolaylık sağlayacağını ve diğer tüm illere örnek olacağını ifade etti.
"Ben imza atmıştım" ya da "Polis memurunun idare etmesi" gibi şikayet ve sorunların gündemi meşgul etmesi sebebiyle projeye başladıklarını anlatan Teknik Bilgiler Şube Müdürü Murat Doğan da, parmak izi tanıma cihazı sayesinde kimliklerin otomatik olarak tespit edilerek doğruluğu sağlandığını ve imza yükümlülüğün olduğu döneme göre tek bir polis merkezi yerine sistemin geçerli olduğu bütün polis merkezlerinde gerçekleştiğini kaydetti.
Konya İl Emniyet Müdürü Mevlüt Demir de, 11 Şubat 2014’te başlayan projenin, 24 Nisan 2015’te ilk ürününü vermeye başladığını belirterek, "Şuan 24 Nisan’dan bu yana sistem hem ıslak imza, hem de teknolojik imkanların kullanılmasıyla parmak izlerini alarak hizmete başlamış durumda. Önümüzdeki süreçte de sadece merkezdeki 9 karakolumuzda değil, Kulu, Cihanbeyli, Kadınhanı ve Çumra ilçelerini de kapsayacak şekilde genişleyecek, hizmetler yoğun bir şekilde devam edecek” dedi.
Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Tezcan ise, “Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ile İl Emniyet Müdürlüğü’nün birlikte emek harcadıkları, alanında bir ilk olma özelliği taşıyan Denetimli Serbestlik Takip Projesi’nin tanıtımı amacıyla düzenlediğimiz programa hoşgeldiniz. Ülkemizde denetimli serbestlik sistemi, çağdaş yaklaşım ve uygulamaları ile infaz hukukumuzun önemli bir parçası haline gelmiştir. Denetimli serbestlik, yapısal olarak eğitim, rehabilitasyon ve infaz konularında her türlü bilimsel ve teknolojik yeniliklere, gelişmelere açık bir infaz rejimidir. Bugün de bunun önemli bir örneğini görmekteyiz. Kısa adı, ‘DESTAP’ olan Denetimli Serbestlik Takip Programı ile ilgililerin sisteme kayıt edilen parmak izleri polis merkezlerine yerleştirilen okuyucular vasıtasıyla kontrol ve takip edilebilecektir. Bugün itibariyle uygulamaya geçen bu proje, teknolojik yeniliklerin kullanılarak yaşanan sorunlara kurumlar arası işbirliği ile çözümler üretilmesine önemli bir örnek teşkil etmektedir” diye konuştu.