Ek artışla aylıklara bu yılın birinci altı ayı için yapılan yüzde 42.60 oranındaki zam karşısında şoke olan 8 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi, umudunu intibak yasasına bağladı.
Prim kazancı ve prim ödeme gün sayısı aynı olmasına karşın farklı aylık alanlar arasında denge sağlayıcı intibak yasası, emeklinin olmazsa olmazı.  
2012 yılında çıkarılan, 2013’te uygulanan ve 2000 öncesi emekli olanların aylıklarını iyileştiren 6283 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa’dan 2 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi yararlanmış, aylıklarında 50-500 TL arasında artış olmuştu. Tutarlar cep boşaltan fiyatlar karşısında günümüzde komik kalabilir. Ancak 2002’de bu paranın satın alma gücü hayli yüksekti. O açıdan emekli aylığına katkı sağlamıştı.
2008 yılına dek intibakları basamak sistemi ile gerçekleşen Bağ-Kur emeklisi, 5510 sayılı yasa ile bu hakkını yitirdi. Bundan ötürü 2008 sonrası Bağ-Kur emeklileri için de yeni intibak yasası kaçınılmaz hale geldi.  
6283 sayılı yasadan 2000 sonrası işçi, esnaf ve çiftçi emeklisinin  yoksun bırakılması yoğun tepki oluşturmuştu. Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, tepkiler üzerine kısa sürede bu emeklileri içeren intibak yasasının çıkarılacağını açıklamıştı. 
Ancak o yıllarda söz verilmesine karşın yeni intibak yasası 12 yıl geçmesine karşın hala çıkarılmadı. Düşük aylıklarla kıvranan milyonlarca dar ve sabit gelirli intibak istemini her alanda haykırıyor.
Emekli arasındaki ayrımcılığın giderilmesi amacıyla 2018 yılında Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi‘ne (AİHM) yapılan başvurular, “görev TBMM’nin ve yetki alanı dışında olduğu” gerekçesiyle reddedilmişti.  
6283 sayılı yasanın 2000 sonrası 8 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisine uygulanması ve aylıkların göreceli iyileştirilmesi için yasal düzenlemeye gereksinim var.  
Düzenlemenin gerçekleşmesi ile karma sistemden ötürü yüzde 35’ler düzeyine gerileyen ve milyonlarca dar ve sabit gelirli kitleyi hızla yoksullaştıran aylık bağlama oranı yüzde 65’e dek yükselecek. Böylelikle yakınılan emekli aylıklarda göreceli artış olacak. 
 Siyasi irade tarafından oluşturulan ayrımcılık ve emekli arasındaki hoşnutsuzluğu giderecek yine hükümetin kendisi. 
Düşük aylık ve zamlarla ay sonunu zor getiriyor garibanlar. Yıllardır tatili ve bayramlarda torunlarına harçlık vermeyi unuttular. Aylık bağlama oranlarındaki çarpıklıktan ötürü aylıklar komik düzeyde kalıyor.
Aylıklar arasında derin farklılıklara ve haksızlığa yol açan uygulamanın ortadan kaldırılması ve eşitliğin sağlanması adına yeni intibak yasasına ivedi gereksinim var. Emeklilikte Yaşa Takılan (EYT) yüz binler yıllardır beklediği yasaya kavuştu. Sıra 2000 sonrası emeklinin beklediği intibaka geldi. 
Eğer yasal düzenleme gerçekleşirse ILO’nun (Uluslararası Çalışma Örgütü) raporuna göre dünyanın en yoksul emeklileri arasında yer alan garibanların soluklanacağı aşikar...