İKİNCİ MAAŞ FIRSATI
45 yaş altı ücretli çalışanlar için 1 Ocak 2017’den itibaren Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) otomatik katılım başlıyor. Çalışanlar işverenleri tarafından bir bireysel emeklilik planına dahil edilecek. İsteyen vazgeçme hakkını kullanacak, isteyen de sistemde kalarak hem 3’lü destekten yararlanıp hem de ikinci emekli maaşı elde edecek.

PATRON SEÇECEK
Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Uluç İçöz, “Emeklilik şirketini işverenler seçecek ve buraya çalışanlarını otomatik olarak kaydedecek. Hangi işverenlerin ne zaman kapsama alınacağı Bakanlar Kurulu kararında net bir şekilde ortaya çıkacak” dedi. 150 bin lira kaynak İş kurmak isteyen gençler için sermaye hazır. Ayrıca son yapılan değişiklikle vergi muafiyeti de getirildi. Hibe ve kredi desteği almak için KOSGEB’e kaydolan, kursa giden ve ardından sertifika alan gençler, iş fikirlerini hayata geçirmek için proje ve iş planı hazırlayacak. İş fikri kabul edilene ise hibe ve kredi olmak üzere 150 bin liralık desteğin kapısı açılacak. 18-30 yaş grubu için Devlet desteğiyle de olsa iş kurmak ve sürdürmek ciddi ve maliyetli bir iş. Bu yüzden hükümet özellikle iş hayatına yeni atılan 18-30 yaş grubundaki gençleri daha fazla destekliyor. Bu kapsamda iş kurup gelir sağlayan gençler için ‘üç yıl boyunca vergi muafiyeti’ uygulama kararı aldı. Yasa da çıktı.
 
EKSTRA KATKI OLACAK
Uluç İçöz, şöyle konuştu: “Emeklilik şirketinin seçimi işverene ait, fakat fon tercihi çalışana ait olacak. Çalışan 2 aylık sürede vazgeçme hakkını kullanmadı diyelim, ondan sonra da birikimlerini alıp sistemden ayrılabilecek. Yüzde 25 devlet katkısı devam edecek. Bir de vazgeçme hakkını kullanmayanlara 1000 lira ‘hoşgeldin bonusu’, ‘ek devlet katkısı’ dediğimiz bir ilave sunulacak. Sistemden emekli olduktan sonra, eğer birikimlerinizi maaş olarak almak isterseniz yüzde 5 ekstra devlet katkısı daha yapılacak.”