Türk yatırımcıların Balkanlar’daki en büyük eğitim yatırımının Uluslararası Saraybosna Üniversitesi olduğu belirtildi.
Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS), Doğu ve Batı arasında köprü vazifesi görüyor. IUS; Bosna Hersek’in tarihi kimlik ve dokusunu korumayı başaran Saraybosna şehrinde Ilıca’daki kampüsüyle sadece Balkanlar ve Türkiye’den gelen seçkin öğrencilere değil, dünyanın 39 ülkesinden gelen öğrencilerine uluslararası düzeyde eğitim ve öğretim imkânı sunuyor.
IUS Rektörü Prof.Dr.Yücel Oğurlu, dinamik, çalışkan ve vizyoner kimliğiyle üniversitede sinerji oluşturuyor. Başta Rektör yardımcıları Yrd.Doç.Dr. Muhamed Ali ve Yrd.Doç.Dr. Mirsad Karic olmak üzere Prof.Dr.Mesut İdriz, Doç.Dr.Ali Çaksu, Doç.Dr.Hasan Korkut ve Doç.Dr.Metiş Boşnak diğer akademisyenlerle iyi bir ekip oluşturan rektör Oğurlu, eğitim konusunda konuştu.
Üniversitenin öğrenci odaklı olduğunun altını çizerek “Türkiye ve Bosna’nın ortak değerlerini önemseyen; bu değerlere katkı sağlama ve bu değerleri evrensel ölçekte geliştirme iddiasında çağdaş bir üniversite olduğunu belirten Rektör Oğurlu, “IUS, YÖK tarafından denkliği tanınmaktadır. Saraybosna Eğitim ve Öğretimi Geliştirme Vakfı (SEDEF) 11 Aralık 2001 tarihinde Bosna ve çevresinde öğretim ve eğitim faaliyetlerini geliştirmek üzere kurulmuştur. Türk ve Boşnak kurucuları aynı çatı altında toplayan SEDEF, Bosna Hersek Hükümetinin kuruluş izni verdiği ilk vakıftır” dedi.
Prof.Dr.Yücel Oğurlu, “Üniversiteniz büyümede nasıl bir ivme kazandı” sorusuna şöyle karşılık verdi:
“Daha önce sadece yabancı dil yaz okulu açılabiliyor iken, ilk defa akademik yaz okulları açtık. Bu yıl da yenileri açılacak. Etkili Öğrenim Usulleri ile ilgili bir prosedür hazırladık ve uygulamaya koyduk. Geçen yıl ilk defa yüze yakın öğrencimize, Bosna Hersek ve Türkiye’de staj imkanları sağladık. Yine değişim programları içerisinde özelikle Mevlana protokolü kapsamında öğrenci değişim programlarına bu yıl ağırlık verdik. Üniversite içindeki fiziksel değişikliklere önem verdik ve dar mekanları genişleterek daha ferah ortamlara taşıdık.”
Kütüphane için 10 bin civarında kitap bağışı kabul ettiklerini anlatan Oğurlu, şunları söyledi: “Yeni bağışlarla bu sayı artacak ve diğer gerekli akademik eserleri de satın alacağız. Bu vesile ile daha önce 132 metrekarelik alanda bulunan kütüphanemizi 560 metrekarelik yeni yerine taşıdık ve bilgisayarla destekledik. Arşivleme sistemi (Genel Sekreterlik Arşivi ve Lisansüstu Arşivi) oluşturduk ve öğrenci işleri arşivini takviye ettik. Digital arşive başlandı ve üç yıllık veri girişini tamamladık. Ayrıca, vize işleri birimi, üniversitemizin yeni birimlerinden olan sağlık kliniği, tasarım birimi, sosyal işler birimi, mimarlık laboratuvarı gibi teknik lokasyon ihtiyacı bulunan bölümlerimizi destekleyerek yeni yerlerine taşıdık.”