TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi 2023 hedeflerine ulaşmada ihracatın önemli bir kaldıraç olduğunu belirterek, “Yüksek teknolojiye ve katma değere mutlaka yatırım yapmamız gerekiyor. Çünkü kilo başı ihracat fiyatımız 1.60 dolar. Bunu gelişmiş ülkeler seviyesine 3 doların üstüne mutlaka çıkarmamız gerekiyor” dedi.
Türkiye İnovasyon Haftası etkinlikleri, Anadolu turuna geçen yıl olduğu gibi bu yıl da İzmir’den başlayacak. 19-20 Mart 2015 tarihlerinde düzenlenecek Türkiye İnovasyon Haftası İzmir Etkinliği öncesinde bilgi sunmak ve inovasyonla ilgili sanayi-üniversite işbirliğini geliştirmeye dönük karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak amacıyla bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Sabri Ünlütürk başta olmak üzere Ege Bölgesi’ndeki üniversite rektör ve dekanları ile Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB) Başkanları, Teknopark ve AR&GE Merkezleri idarecileri katıldı.
“KATMA DEĞERİN ARTMASI GEREKİYOR”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi 2023 yılına dair önemli hedefleri olduğunu ve bu noktada ihracatın büyük önem arz ettiğini belirterek, “İhracat bir ülkenin kalkınmasında, refahının artmasında, istihdamın, üretimin artmasında en önemli kaldıraçtır. Bunu da yapabilmemiz için yüksek teknolojiye ve katma değere mutlaka yatırım yapmamız gerekiyor. Çünkü kilo başı ihraat fiyatımız 1.60 dolar. Bunu gelişmiş ülkeler seviyesine 3 doların üstüne mutlaka çıkarmamız gerekiyor. 3 doların üstüne çıkarabilmek için de katma değeri artırmanın 4 yolu olduğunu söylüyoruz. İnovasyon, tasarım, Ar-Ge ve marka. İnovasyon Haftası etkinliklerini bu yüzden 3 yıldan beri gelenek haline getirdik" diye konuştu.
DÜNYANIN ÖNDE GELEN İSİMLERİ YER ALACAK
Türkiye’de Anadolulu Buluşmalarına geçen yıl da ilk olarak İzmir’den başladıklarını hatırlatan Büyükekşi, bu yıl da dünyanın önemli isimlerinin İnovasyon Haftası’nda yer alacağın söyledi.
Yapılan etkinliklerin yapılan şehre bir katkısı olması için uğraş verdiklerini anlatan Büyükekşi, “Biz ‘bu etkinlikleri yapalım sonra unutalım’ diye yapmıyoruz. Tam tersi Türkiye ekonomisine, ihracatına, bulunduğumuz bölgeye katkı koymasını amaçlıyoruz. Burada bunu yapıyorsak Ege Bölgesi’ne buradan artı bir değer çıkarmamız lazım. O yüzden de yapılan çalışmalar hem ulusal hem de uluslararası hale de gelmeye başladı” ifadelerini kullandı.
PARTNER ÜLKE İSVİÇRE
İnovasyon haftası etkinlikleri ile ilgili bilgi de veren Mehmet Büyükekşi şunları söyledi: “Partner ülke İsviçre olacak. 19 Mart Perşembe günü nesnelerin interneti, tasarım ve inovasyon, akıllı kentler, sıradışı kadınlar temalı etkinlikler düzenleyeceğiz.20 Mart Cuma günü ise açık inovasyon, mobil dünya, Ege’nin markaları ve markalaşma, Türk iş dünyası temalı etkinlikler gerçekleştireceğiz. Etkinlikte 1 gün süresince İzmir’deki genç girişimcilerle işadamlarının bir araya geleceği randevulu buluşmalar yapılacak. Randevular ise web sitesi üzerinden koordine edilecek. Ayrıca öğrenci işadamı buluşmaları olacak. Yine bir gün süresince İzmir’deki girişken öğrenciler ile işadamlarının bir araya geldiği randevulu kariyer buluşmaları gerçekleştirilecek. Bunun da görüşmeleri web sitesi üzerinden koordine edilecek. Dolayısıyla bu yıl daha kapsamlı, etkinlikleri daha fazla bir çalışma bizi bekliyor.”
“HERKESİN UFKUNU AÇACAK”
Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Sabri Ünlütürk ise, birlik olarak iki gün sürecek olan etkinliği önemli bir fırsata çevireceklerini dile getirerek, “Bu etkinlik yaratmak istediğimiz sinerjiye büyük katkı sağlayacak. Yediden yetmişe inovasyona, markalaşmaya, Ar-Ge’ye ilgi duyan herkesin ufkunu açacak” diye konuştu.