Bozyazı Toplum Sağlığı Merkezi eğitmeni hemşire Adile Bostan tarafından, Bozyazı ilçe Emniyet Müdürlüğü personeline ’Sağlıklı Beslenme, Obezite, Fiziksel Aktivite ve Tuz Tüketiminin Azaltılması’ konusunda seminer verildi.
Bozyazı Toplum Sağlığı Merkezi Eğitim Salonunda Emniyet personeline verilen seminerde konuşan Bostan, sağlığı ’kişilerin bedenen, ruhen ve sosyal anlamda tam bir iyilik hali içerisinde olmak’ şeklinde tanımının yapıldığını ve hedefin minimum hastalık, maksimum sağlık olduğunu söyledi. Bostan, “Maksimum sağlık için kişilerin yeterli ve dengeli beslenmesi, düzenli fiziksel aktivite yapması,sigara ,alkol ve benzeri alışkanlıklardan uzak durması,stresle baş etme yöntemlerini bilmesi ayrıca düzenli sağlık kontrollerini yaptırması gerekir. Yeterli ve dengeli beslenme, vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin ögelerinin her birinin yeterli miktarda alınması durumuna denir. Yeterli ve dengeli beslenebilmek için kişilerin 3 ana öğün, 2-3 ara öğün şeklinde az az, sık sık beslenmeleri ve lokmaları iyice çiğneyerek yemeli, her öğünde her türlü besinden almaları önemli. Yeterli ve Dengeli beslenilmediği takdirde bir çok sağlık problemleri obezite, hipertansiyon, diyabet, kalp damar hastalıkları, kemik erimesi, diş çürükleri, kansızlık mineral ve vitamin yetersizlikleri vb ile karşı karşıya kalınır. Yeterli ve dengeli beslenme her insan için önemlidir” diye konuştu.
Obezitenin sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olduğunu ve bunun beden kitle indeksi ile belirlenebileceğini, ölçüm için için sağlık kuruluşlarına başvurulmasını öneren Bostan, “Obezitenin tedavisinde amaç boya uygun ideal kiloya ulaşmak. Diyetin kişiye göre Doktor kontrolünde ve Diyetisyen tarafından planması gerekli. Yanlış diyetin çeşitli sorunlara neden olabileceği unutulmamalı. Kişiler diyetle beraber günlük 10 bin adım atmaları sağlıklı yaşam için önemli. Kişilerin sevdiği yaşam şartlarına uygun olan bir sporu düzenli olarak yapabilecekleri veya yetişkinlerin haftanın beş günü en az 30-45 dakika yürüyüş yapmaları, çocuklar için günlük 1 saat düzenli fiziksel aktivite yapmaları sağlık için gerekli” şeklinde konuştu.
Sağlığımız için günlük 5 gram tuz tüketmenin yeterli olduğunu, kullanılan tuzun iyotlu tuz olması gerektiğini, iyotlu tuzun iyot özelliğinin bozulmaması için serin bir yerde koyu renk cam kaplarda saklanmasının, tuzun yemeğe yemek pişip ocağı söndürdükten sonra atılması gerektiğini belirten Bostan, tuz tüketimini azaltmak için sofralardan tuzlukların kaldırılması, yemeğin tadına bakılmadan tuz atılmaması, etiket okuma alışkanlığının kazanılması ve tuz oranı yüksek olan gıdaların satın alınmaması, salamura yiyeceklerden uzak durulması veya tuzunun iyice aldırıldıktan sonra kullanılması, yemeklerin çeşitli baharatlarla tatlandırılması ve tere, maydonoz, roka ve benzeri yeşilliklerin tüketilmesini önerdi.