Her yeni gün bir yenisi açılan AVM’lerin (Alış veriş merkezi) küçük esnafı bitirmesine tepki gösteren Saadet Partisi Akçakoca İlçe Teşkilatı, bu tepkisini ilçenin küçük esnaflarına sembolik miktarlarda siftah parası bırakarak gösteriyor.
Tüm Türkiye’de yürütülen bir kampanyanın Akçakoca ayağındaki çalışmaları yürüten SP İlçe yönetimi, kapalı zarflar içerisine koyduğu 1 liralar ile dayanışma mektubunu açık veya kapalı işyerlerine bırakıyor. 1,5 ay sürecek olan siftah bırakma kampanyasıyla, küçük esnafın ekonomik dar boğaz içerisine sokulmasına karşı bir tepki gösteren Milli Görüşçüler, büyük AVM’lere karşı da bir duruş sergiliyorlar.
Saadet Partisi İlçe Başkanı Mustafa Zorlu, ilçede ve ülke genelinde yürüttükleri kampanyayla ilgili olarak "Alışveriş merkezlerine ilişkin düzenlemeyi de içeren 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun yasalaştı. Küçük esnafın beklediği düzenleme gelmedi. Mahalle bakkalı ve pazarcı esnafı, sadece bir ticari faaliyet içinde değiller, aynı zamanda çok önemli ekonomik ve sosyal işleve sahiptirler. Esnafımız büyük mağaza zincirleriyle rekabet edememektedir, bir süpermarketin açılmasının, o bölgedeki onlarca esnafın iş yerini kapatmasına neden olmaktadır.Esnafın rahatlaması için en azından alışveriş merkezlerinin şehir dışına çıkarılabileceği ve nefes alabilmesi için Sabah saat 10.00’da açılacak, pazar ve tatil günleri tamamen, diğer günler ise saat 20.00’den itibaren kapanacak bir düzenlemenin getirilmesi gerekir" dedi.
"Esnaf ölüyor, rekabet edemiyor ve üretici AVM’lere teslim olmuş vaziyette" diyen Zorlu, "Perakende kesimindeki marketlerin oluşturduğu haksız rekabet toplumun orta direği dediğimiz mahallemizin geleneksel ‘bakkal amcasını’ soluksuz bırakmakta, ezilip yok olması sonucunu doğurmaktadır. Devlet bu ‘haksız rekabeti’ ortadan kaldıracak, toplumun orta direği bakkal ve pazarcı esnafını yok olmaktan kurtaracak destekleyici ve düzenleyici önlemleri almalıdır.Büyük sermayeler piyasayı halkın elinden alarak büyük ölçüde iç ticaretimiz büyük sermayedarların eline geçiyor. Peki, mahalle bakkalların büyük marketlerle rekabet etmesi için şu saatten sonra ne yapmak lazım? Öncelikle mahalle bakkalının bu işe inanması lazım, Eğitimi kim verecek? Burada görev mahalle bakkallarından kılçıksız para kazanan şirketlere ve Esnaf odalarına düşüyor. Stok nasıl yönetilir, nasıl takip edilir?, Sipariş nasıl verilir?, Metrekare karlılığı ne demektir?, Hizmet kalitesini arttırmak için neler yapılmalıdır?, Tanzim teşhirin satışa faydaları nelerdir?, Para neden daha mal alırken kazanılır? Mahalle bakkalları da ya birleşecekler 400 metrekare bir alan bulacaklar, veya birleşip tek elden ürün siparişi verecekler. Böylesine güçlünün zayıfı ezdiği bir ‘piyasa düzeninde’ bakkal, devletin kendisine el uzatmasını bekliyor. İlçemizin istihdamında önemli etki sahibi olan esnafımızı küresel emperyalizmin çarkları olan AVM’lerin karşısında yok olmaya mahkum eden siyasi anlayışı reddediyoruz. Buna karşı sosyal yapıyı ve mahalle dayanışmasının en güzel örneği olan, semtimiz esnafının dertlerine çare olacak adımların bir an önce atılması gerekiyor.Bizlerde Akçakocalı olarak kendi esnafımızı destekleyerek alışverişimizi kendi esnafımızdan yapmalıyız. Saadet Partisi olarak başlattığımız bu projeyle inşallah esnafımızın içinde bulunduğu sıkıntıyı bir nebze olsun giderebilirsek ne mutlu bize" dedi.