Iğdır Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından “21 Şubat Dünya Anadil Günü” nedeniyle panel gerçekleştirdi.
Iğdır Üniversitesi Karaağaç Kampusü’nde bulunan konferans salonunda düzenlenen panele konuşmacı olarak Seydaye Xelati, Mamosta Celal Turpçu katıldı. Panelde ilk olarak konuşan Mamoste Celal Turpçu, “Kürtçe dili, ismi bile anılmadan 1982 Anayasası’yla yasaklanan dil olarak tanımlanıyor. Cumhuriyetin ilanından 90’lı yıllara kadar da Kürtçe birçok defa yasaklanıyor. Bu yasaklamalar sadece Kürtçe dilini yasaklamalarla sınırlı kalınmıyor, oluşturulan kurullarla Kürtçe yerleşim yerlerinin ismi bile değiştirilmiş” dedi.
Turpçu, anadilde eğitimin yasallaşması gerektiğini, bir dilin eğitim dili olduğu sürece yaşayabileceğini belirtti.
Şair Seydaye Xelati ise, Kürtçenin eski bir dil olduğunu belirterek “Kimi insanlar çeşitli yerlerde verdikleri demeçlerle Kürt dilinin eksik olduğunu söylüyor. Ben burada onlara sesleniyorum. Kürt dilinin eksik olduğunu ispatlayamazsınız, ama ben bunu dile getirenlerin dilinin eksik olduğunu dile getirebilirim. Kürt dili çok zengin bir dildir. Bunun birçok örneği vardır. Ben buradan sadece bir örnek vereyim. Abdest Kürtçe kelimedir, ama insanlar bunu farklı bir dil gibi algılıyor. Kelimenin köküne indiğinde suyun ’ab’ elin de ’dest’ olduğunu göreceklerdir. Bunun gibi çok sayıda örnek mevcuttur” diye konuştu.
Allah’ın kişileri farklı farklı yarattığı gibi dilleri de farklı farklı yarattığına dikkat çeken Xelati, “Allah insanları çeşit çeşit yaratmıştır. Kimisini beyaz kimisini sarışın kimisini zenci yaratmıştır. Allah yeryüzünde dilleri de çeşitli yaratmıştır. Kimse ‘tek dil, tek din’ demesin. Kürt dili dünyanın en eski dillerindendir. Avrupa’da yaşayan dillerin içerisinden de Hint dilinden sonra gelen en eski dildir. Bu dil yıllarca parçalanmaya ve yasaklanmaya çalışılmıştır. Ama köklü dil olduğundan mücadelesiyle bugüne kadar gelmiştir” şeklinde konuştu.