Hüseyin ÖZBALI / ANKARA, ()-ANKARA'da çeşitli üniversitelerde lisans, master ve doktora öğrenimi gören İran'lı öğrencilerle aynı ülkenin dünya çapında tanınmış sanatçıları, sanata dair görsel şölen sundular. Sanatçı öğrenciler sergide yağlı boya resim, grafik, fotoğtaf, tezhip, seramik, poster ve makyaj gibi hat sanatını Ankaralı'larla buluşturdular.

Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde (ÇSM) 15 sanatçının eserlerinin yer aldığı serginin açılışını İran Büyükelçisi Dr. Ali Bikdeli ve yeni görevine başlayan Kültür Müsteşarı Dr. İbrahim Fatollahi ile eserleri bulunan sanatçılar birlikte gerçekleştirdiler. Çok sayıda davetlinin katıldığı sergi 11 Şubat tarihine kadar izlenebilecek. Yoğun ilgi gören sergiyi gezen Büyükelçi Bikdeli, "İran ile Türkiye halkları arasında kültürel ve sanatsal ilişkiler Selçuklular dönemine kadar uzanıyor. Türk-İran halklarının çok sayıda ortak yönleri var. Bunu sanatta ve kültürde görebiliyoruz" dedi.

TÜRK ÖĞRENCİLERİ İRAN'DA GÖRMEK İSTİYORUZ

İran Kültür Müsteşarı Dr. İbrahim Fathollahi yaptığı açıklamada, Türkiye'de 5 binin üzerinde İran'lı öğrencinin öğrenim gördüğünü, bunlardan 500'den fazlası Ankara'da bulunduğunu hatırlattı. Fathollahi, "İranlılar, her alanda etkileşimi bulunan Türkiye'yi çok seviyorlar. Biz de inşallah Türk öğrencilerini İran'da görmek istiyoruz. Türkiye'den turlar düzenleyerek İran kültür ve sanatını yerinde izleyebilirler. Bizlere başvurmaları halinde yardımcı olabiliriz. İran'nın gelişen modern sanatı ile aşina olabilirler, ortak sanat ve kültürlerimizi karşılıklı paylaşabiliriz" dedi.

SOMA, ERMENEK VE İÇ SAVAŞIN ACILARI

Gazi Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan ünlü tasarımcı Mazyar Topal, Dünya'da ve Türkiye'de gelişen önemli olayları fotoğraf üzerinde makyaj ve tasarım yaparak anlatmaya çalıştığını ifade etti. Türkiye'de plastik makyaj ve moda tasarimı dalında birçok ilke imza attığını belirten Topal, "Bu sergide de 2014 yılında Soma ve Ermenek'te yaşanan maden facialarını, Işid, Kobani ve Suriye'de yaşanan iç savaşın acılarını 8 fotoğraf üzerine yaptığım sanatsal makyajlarla ve kıyafetlerle anlatmaya çalıştım. Sergiyi gezen insanlar hüzün ve duygulu anlar yaşadılar" dedi.



FOTOĞRAFLI