Ergün AYAZ/DİLOVASI (Kocaeli), () - KOCAELİ'nin sanayi ve konut alanların içiçe girdiği ilçesi Dilovası'nda kalan tek yeşil alan olan Adatepe'de bazı firmaların kimyasal madde depolanacak tank yapmalarını protesto eden ilçe sakinlerinin kurdukları çadırda başlattığı 'Yeşili Koruma Nöbeti'nde 3'üncü güne girildi. Dilovası Yeşil Alanları Koruma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Ahmet Cebeci, tank çalışmalarından vazgeçilene kadar nöbet tutacaklarını söyledi.
Sanayi kuruluşlarından kaynaklanan hava ve çevre kirliliğinin yanı sıra kanser vakalarıyla da adı sık gündeme gelen Dilovası İlçesi 'nde, tek yeşil alan olan Adatepe'de bazı firmalar, burasının tapulu arazileri olduğunu savunarak ağaçarı kesmeye başladı. Daha sonra burada kimyasal tank depoları yapmaya başlayan firmalarla ilgili olarak ilçe sakinleri dava açtı. Ancak çalışmalar durmayınca  geçen pazar günü Yeşil Alanları Koruma ve Kalkındırma Derneği organizasyonuyla önce ilçe merkezinde protesto gösterisi yapıldı, daha sonra Adatepe'yi korumak adına buradaki mesire alanına çadır kurup nöbet tutmaya başladı.
'TANK ÇALIŞMASI SONA ERENE KADAR NÖBETTEYİZ'
Adatepe'de tank çalışması sona erene kadar eylem yapacaklarını belirten Yeşil Alanları Koruma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Ahmet Cebeci, şunları söyledi:
"Bugün kurduğumuz çadır nöbetinin 3. gündeyiz. Dilovasının tek yeşil alanı Adatepe 402 dönüm yüzölçümüne ait bir arazi. Bunun 342 dönümü tescilli orman alanı. Bunun da bir bölümü park ve mesire alanı. Burada 5 bin yıllık höyük bulunan bir alan. Buraya kimyasal depolama alanı yapıyorlar. Dilovası'nın tek yeşil alanına tank yapılmasına karşı çıktığımız için burada eylem başlattık. Bir firma şaibele bir tapu eline geçirmiş ve depo yapmak için çalışma yapıyor. Biz Dilovası halkı olarak sonu ne olursa olsun çalışmalar durdurulana kadar burada duracağız."
Dilovası sakinlerinden Hasan Karataş ise  "Burası orman arazisi ve 1976 yılında ağaç dikildi. Buradaki çam ağaçları o dönemde dikilen çamlardır. Yok ede ede Adatepe'yi bitirmeye çalışıyorlar. Tank depolama alanı yapmak için çalışmalar yapılıyor. Biz buradaki çalışmaların sona ereceği zamana kadar burada eylem yapacağız. Dilovası halkı olarak burada biz tank yapılmasını istemiyoruz" dedi. 

FOTOĞRAFLI