Antalya Tanıtım Vakfı’nın “Tarhana Deyip Geçmeyin, Antalya Tarhanalarının 5’i Bir Yerde” adlı etkinliği 5 yıldızlı otelde gerçekleştirildi.
Antalya Tanıtım Vakfı, Slow Food Antalya ve Barut Hotels işbirliği ile şehrin değişik tarhana çeşitleri, Antalya’daki resmi kurum, sivil toplum kuruşları ile Antalya basınına tanıtıldı. Antalya’nın farklı yörelerinden kayıt altına alınan 5 farklı tarhana çeşidinin tanıtıldığı etkinlikle, tarhananın sofralardan alınıp turizmin hizmetine taşınması planlanıyor.
TARHANA 5 YILDIZLI OTELLERİN MENÜSÜNE GİRECEK
Yöresel tatların ortaya çıkarılması, kayıt altına alınması ve topluma bir farkındalık kazandırılması amacı ile Slow Food Antalya ve Antalya Tanıtım Vakfı tarafından yapılan araştırma ve çalışmalar sonucunda Antalya’nın farklı yörelerinde hazırlanılan ve günümüze kadar yöresel olarak yapılagelen 5 farklı çeşit tarhana kayıt altına alındı.
Yelten Tarhanası, Gömbe Tarhanası, Ekşi Tarhana, Koca Tarhana ve Çerezlik Tarhanadan oluşan Antalya Tarhanaları bir etkinlikle tanıtıldı. Akra Barut Hotel ev sahipliğinde geçekleştirilen Antalya Tarhanaları tadım ve tanıtım gününde bir konuşma yapan Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Nizamettin Şen; Amaçlarının sadece yöresel tatların kayıt altına alınarak ortaya çıkarılması olmadığını, aynı zamanda bu konuda bir farkındalık oluşturarak, bu tarhanaların otellerin A’la Carte restoranlarında veya yöresel mutfak köşelerinde de değerlendirilerek dünyaya açılmasının sağlanması olduğunu belirtti. Ayrıca, gurme turlarında yer alabilecek özellikte bir ürünün de geliştirilmesi olduğunun önemine dikkat çekti. Tadım esnasında, davetlilere Antalya Tanıtım Vakfı’nın desteğiyle geçen senenin Temmuz ayında Ezgi Bağlan ve diğer Slow Food Antalya gönüllüleri tarafından çekimi yapılan Antalya tarhanaları belgeselinden küçük bir kesit sunuldu. Kesitten sonra söz alan Ezgi Bağlan ise Antalya Tanıtım Vakfı’na ve destekleri için diğer sivil toplum kuruluşlarına teşekkür etti. Nizamettin Şen ile gastronomi turizmi ve yerel kültür varlıklarının gün ışığına çıkarılması için çalıştıklarını, Antalya’nın tarhanalarının bunun bir parçası olduğunu söyledi. Tarhana belgeseli ile geçtiğimiz sene İtalya’da düzenlenen gastronomi fuarında dikkatleri üzerine topladığını belirten Bağlan, alınan olumlu tepkiler sayesinde yurt dışında Antalya’nın tarhanalarını tanıtmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
DENİZ, KUM VE GÜNEŞ’E RAKİP OLACAK
Tadım gününde başlangıç olarak Yelten tarhanası davetlilerin beğenisine sunuldu. Koca tarhananın fincanda tadımlık sunumu sonrasında avokado soslu serpme börek ikram edilirken, tarhana dip soslu tavuk pane ve köfte davetlilerden tam not aldı. Ekşi tarhana ve Gömbe tarhanasının yanı sıra davetlilere kabaklı börek ve incir tatlısı da ikram edildi.
Yemek sonrası kürsüye davet edilen Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel de, Antalya Tanıtımının sadece deniz kum güneş ve otellerden ibaret olmadığının, kültürün de turizmin bir parçası olduğunu, yerel kültürün de turizmin içine katılarak harmanlanması gerektiğinin altını çizdi. Sivil toplum kuruluşların, kamuya ve topluma bu tip çalışmalarla kültür mirasını ve zenginliğini hatırlattığını belirten Yüksel, bu sayede Antalya’nın marka değerinin yükseldiğini ve alternatif turizmin önünün açıldığını dile getirdi.