NASA, geçtiğimiz ayın sonunda dünyamızın adeta burnunun dibinden geçen küçük gezegenin (astroit) en ayrıntılı fotoğraflarını yayımladı.

2015 TB145 ismi verilen astroitin dünyamıza olan mesafesi 300,000 mil (483,000 km) olarak hesaplanırken çekilen görüntülerin şimdiye kadarki en ayrıntılı fotoğraflar olduğu belirtildi. O kadar ki, gök cisminin üzerindeki oyuklar, taşlık araziler ve bayırlar dahi görüntülenebiliyor.

NASA'nın son teknoloji çekim tekniği olan radar fotoğraf teknolojisi ile elde edilen görüntülerin sağlanmasında dünyadaki radyo teleskopları ve antenlerden faydalanılıyor. Şöyle ki, bu antenlerden astroite gönderilen mikro dalgaların gök cismine çarpıp geri dönmesi ertesinde dev teleskoplarla ölçümler gerçekleştiriliyor ve ardından bu sinyal yansımaları birleştirilerek görüntüler elde ediliyor. Çözünürlük değeri piksel başına 4 metreden dahi az bir alanı kapsayabildiği için de yukarıda da belirttiğimiz gibi gök cisminin coğrafi yapısı gözler önüne serilebiliyor.

Son olarak da TB145'in dünyamıza gerçekleştireceği bir sonraki 'ziyaretin' Eylül 2018'de gerçekleşmesinin öngörüldüğünü söyleyelim. Gerçi o geçişin 24 milyon mil mesafede olacağı belirtiliyor ki bu da elde edilecek görüntülerin şimdiki kadar detaylı olamayacağı demek.

Yeni Şafak