Yaz sezonunun başlamasıyla birlikte turizmde yaşanan durgunluk Temmuz ayında da işletmecilerin yüzünü güldürmedi.
Bodrum başta olmak üzere birçok turizm kenti yerli ve yabancı turist sayısının yarı yarıya düşmesinden dolayı sezona kötü başladı. Otel doluluk oranları normallerin altında ilerlerken, yüzde yüz doluluk oranı bekleyen oteller ise yüzde yetmişlerin üstüne çıkamadı. Bodrum’un en ünlü plaj ve sahillerinde az sayıda turistin olması ise dikkatlerden kaçmadı.
Konu ile ilgili kısa bir açıklama yapan Royal Arena Oteli Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Taşdemir, turizm sezonunun çok kötü geçtiğini belirterek, “Turizm şuanda kötü gidiyor ama bu düzelmeyeceği anlamına gelmiyor. Karamsar olmamak gerekiyor. Sabır gerektiren bir süreç belki 2 yıl kadar sürecek gibi görülüyor. Ama turizm şu an sürprizlerle dolu. Daha önce bu durumu gezi sürecinde de yaşadık. Bir durgunluk olmuştu turizmde ama daha sonra açıldı. Bu süreç daha farklı, atılması gereken kritik adımlar var. Özellikle Türk Havayolları’na çok büyük iş düşüyor. Türk Havayolları gibi çok büyük bir gücümüz var. Bunu çok iyi kullanırsak turizm artışı olabilir. Türk Havayolları dünyanın farklı noktalarındaki yerlere uçmak yerine, daha çok turist olan yerlere uçarsa ve fiyatları biraz daha uygun fiyat yaparsak turizmdeki açığımızı kapatacak seviyeye geliriz” dedi.
DIŞ BASINDA KARALAMA KAMPANYASI VAR
Taşdemir, dış basında turizmi karalama kampanyası olduğunu söyleyerek, “Türkiye turizmi adına dış basında çok büyük karalama propagandası var. Biz de buna karşı anti bir propaganda yapamıyoruz. Turistler sadece otellerde tatil yapıyor. Daha sonra ise ülkelerine dönüyorlar. Acaba dışarı çıksa bu turistler ne kadar mutlu olur? Turizm camiası her şey dahilden memnun değil, ama turistler dışarı çıksa ne kadar mutlu olacaklar. Bizim esnafımız ne kadar İngilizce biliyor, turisti ne kadar ağırlayabiliyoruz? Türk misafirperverliğinin gerçekten ne kadar biliyoruz. Misal bir taksiye bindiğinde turist ne kadar Türk misafirperverliği ile karşılaşıyor. Bence Türkiye’deki en büyük eksiklik festivaller. Özellikle Bodrum’da festivaller yapılabilir. Mesela İspanya bunu yapıyor ama bizde hiçbir şey yok. Sadece otele gelsin, deniz, kum, güneş tekne turuna çıksın bunlarla insan kandırılmaz. Otelimiz şuanda yüzde 70’lik doluluk oranında. Biz Royal Arena olarak istikrarlı bir şekilde ilerliyoruz. Şu an tedirgin olduğum şey, tekstil krizi gibi turizm krizi geliyor. Ve bunun için en başından tedbir alınması gerekiyor. Turizm gezi olaylarını atlattı, şuan bu durgunluğu atlatmaya çalışıyor. eğer bu durgunluk devam ederse turizm krizi kapıda" dedi.