Adıyaman Valiliği, Adıyaman Belediyesi, Risale Akademi ve Akademik Araştırmalar Vakfı tarafından organize edilen ‘Din Hizmetleri ve İhlas’ konulu sempozyum sona erdi.
TPAO Kültür Merkezi’nde 13 Mart Cuma günü çok sayıda bilim adamının katılımıyla gerçekleştirilen sempozyum, 3 gün devam etti. Okunun Kur’an-ı Kerim tilavetinin akabinde başlayan ve 3 gün boyunca devam eden sempozyumda, bilim adamları din hizmetleri ve ihlas konusunda yaptığı konuşmalarla katılımcıları bilgilendirdi. 8 oturum halinde ve açış konferanslarıyla birlikte icra edilen sempozyuma yoğun ilgi gösterilirken, bilim adamları ile katılımcılara katılım belgesi ve plaket takdim edildi.
Oturumların sonunda sonuç bildirgesi açıklandı. Sonuç bildirgesi maddeler halinde şu şekilde sıralandı:
1. Allah katında din İslam’dır. İslam, Allah’ın emir ve nehiyleridir. İhlas da dinin Allah’a has kılınmasıdır.
2. Din, herkese bakar; tahsis kabul etmez derecede ilahidir. Kudsiyetinin kaynağı da budur.
3. Sade insanı dini emirlere uymaya götüren, onu ahlak haline getirmesini sağlayan unsur kaynaktaki kudsiyettir. Bu kudsiyet ancak ihlasla korunabilir.
4. Din hizmetleri, insanın duygularını istikamet üzere davranışa dönüştürüp hayır üzerinde sabit kılmayı amaçlar. Bu ancak ihlas mecrasında gerçekleşebilir.
5. Dini hizmetlerin ruhu ihlastır. İhlas, her amelimize O’nun adıyla başlamak ve O’nun rızasını gözeterek sonuca bağlamaktır. Her şeyi O’ndan bilmek, O’ndan gelene rıza göstermektir.
6. İhlas, neticeye rıza, vesileye dua olarak bakabilmektir.
7. İhlas, Allah ile aramızdaki sırlı bağdır ve nübüvvet nuruyla insibağdır.
8. Din hizmeti veren resmi ve sivil kurumlar, sorumluluklarına uygun bir istiğna ile bu hizmetleri sadece Allah için ifa etmelidirler.
9. Din hizmetleri bir kamu hizmeti olarak demokratik bir toplumun asli gereklerinden biridir. Bunun ana mecrası olan Diyanet İşleri Başkanlığı, bu hizmetlerin yerine getirilmesinde, ihlas ilkesinin gereği olarak, özerk olmalıdır.
10. Dini cemaatlerin yasal bir statü üzerinden anayasal güvence ile toplumla muhatap olmalı ve şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerine göre yapılanmalıdır, desteklenmelidir.
11. İhlasla ilgili toplumu güçlendirici eğitimler verilmelidir, ihlas seferberliği başlatılmalıdır.
12. Din eğitiminde toplumun ve dünyanın yeni ihtiyaçlarını DİB, YÖK, MEB ve dini cemaatlerle birlikte ortak bir temel eğitim, orta eğitim ve yüksek eğitim programı oluşturulmalıdır. Din eğitiminin örgün ve yaygın eğitim uygulamaları gönüllülük ilkesi üzerinden ve dini cemaatlerin paydaşlığıyla gerçekleştirilmelidir. Sivil kuruluşlar bu programı icra edebilmelidir.
13. Tarihi birikim, yönetim ve hizmet kapasitesi ile İslam dinine hizmet etme isteği güçlü olan bu toplumda, dini hizmetlerin kurumsal temsil ve paydaşları olan mektep, medrese ve tekke fonksiyonlarının birlikte, bütünsel bir disiplin ile birbirini besleyen ve ilham kaynağı olan bileşenler olarak etkin hale getirilmesi ve buna dayalı yasal bir statünün oluşturulması ertelenemez bir ihtiyaçtır.
14. Birey, aile, toplum ve yönetim bazında din hizmetlerinin kalbi, ruhi, akli, vicdani ve insani boyutları ile hayat boyu öğrenme yaşama ve geliştirme aşamalarında çocuk, gençlik, yetişkin ve yaşlılık süreçlerine uygun hedef kitle tasarımı ile planlanmalı ve teşvik edilmelidir.
15. Din hizmetlerinin, istisnai bir görev ve sorumluluk isteyen samimiyet ve ihlasın yanı sıra ihlasın gereği olan istiğna, ihtisas ve itina ile ifa edilebilmesi için tevhit esaslı, tefekkür ve taallümü önceleyen bir medeniyet tasavvuruna zemin oluşturmalıdır.
16. Gelecek yıl ‘Tasavvuf ve Tefekkür Sempozyumu’ düzenlenmesi hedeflenmektedir.
Kapanış bildirgesinden sonra kısa bir teşekkür konuşması yapan Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu ise, “Güzel bir sempozyum oldu. Organize konusunda bazı eksikliklerimiz oldu. Bazı sıkıntılarla karşılaştık. İnşallah gelecek sene bundan daha güzel bir organizasyon yapacağız. Tüm katılımcılara teşekkür ediyoruz. Bir daha ki sempozyuma hepinizi şimdiden davet ediyorum” dedi.
Sempozyumun sona ermesinin akabinde il dışından gelen bilim adamları, toplu halde Adıyaman şehir merkezini gezdiler.