Bartın Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 2014 yılı Engelliler Destek Programı (EDES) kapsamında kabul edilen ’Annem ile Güvendeyim’ projesine başlandı.
Bartın’da Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek, ’Annemle Güvendeyim’ projesi kapsamında annelere ev kazalarında ilkyardım, çocukluk dönemi hastalıklarında görülen yüksek ateşe müdahale ve engelliliğin önlenmesi konularında eğitimler verilecek. Projenin başlangıç töreninde konuşan proje koordinatörü Nagihan Öz Keçeli, annelere proje kapsamında, ev kazalarında ilkyardım, çocukluk dönemi hastalıklarında görülen yüksek ateşe müdahale ve engelliliğin önlenmesi konularında eğitimler vereceklerini söyledi.
"SAĞLIKLI BİREYLER YETİŞTİRİLECEK"
Evlerde yaşanan kaza risklerine değinen Öz Keçeli şöyle devam etti: "“Evimiz, bizim ve ailemiz için rahat, sıcak, kendimizi güvende hissettiğimiz bir yerdir. Aynı zamanda evimizdeki kaza risklerine karşı önlem almadığımızda da bebek ve çocuklarımız için beklenmedik tehlikeleri de içinde barındırır. Hiçbir anne, baba çocuğunun yaralanmasını, hastalanmasını, ateşlenmesini istemez. Ama yaşanacakları önceden bilemiyorsak ve çocuklar tehlikelere daha açık yaşıyorlarsa tedbirli olmakta fayda vardır. Basit önlemlerle evi bebek ve çocuğa göre hazırlamak gereklidir. Bu yüzden ilk yardım çok iyi bir şekilde tüm bireylere öğretilmeli ve önemi çok iyi kavranmalıdır. Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak eğitim evde anne ile başlar ilkesinden hareketle annelere yönelik eğitimler ile farkındalık oluşturmayı amaçladık. Bir kadın, bir aile ve sağlıklı gelecek nesiller demektir. Eğitimi ve bilinçlendirilmesi doğru bir şekilde yapılan kadınlar sağlıklı bireyler yetiştirecektir.”
"BEBEKLİK DÖNEMİ DİKKAT İSTİYOR"
Çocukların gelişim dönemlerinin büyük önem arz ettiğini kaydeden Bartın Halk Sağlığı Müdür Dr. Ahmet Demir ise şöyle konuştu: "Bakanlığımızın adı Sağlık Bakanlığı, hastalık bakanlığı değil. Hafızalarda da böyle kalmasını arzu ediyoruz. Biliyorsunuz ki yangın bir kıvılcım halindeyken bir su damlasıyla söndürebilirsiniz. Ancak ateş bütün evi sardığında iki tanker suyla bile bunu söndürmeye imkanınız olmayabilir. Hastalıklarda böyledir. Bir damla aşı ile çocuk felcini önleyebiliyorsunuz ancak felç oluştuktan sonra bu hastalığı tedavi edemezsiniz. Bir damla topuk kanıyla beyinsel özürleri engelleyebiliyorsunuz ancak eğer çocuk olduktan sonra gecikirseniz altı ay içinde eğer bu hastalıkları teşhis edemezseniz bir daha o beyni tedavi etmek mümkün değildir. Doğuştan kalça çıkığı dediğimiz hastalık ve engellilik eğer zamanında müdahale edilip tedavi edilmezse sonrasında ortopedi doktorlarımızda bu hastalığı maalesef tedavi edemiyor. Bu kapsamda aşı ile önlenebilir bir çok hastalığımız vardır ki basit bir iki tane aşı ile bu hastalıkları engelleyebiliyorsunuz. Ancak eğer zamanında aşı yapmamışsanız maalesef yapacak başka bir şey olmuyor."
Projeyle ilgili bilgilendirmenin de yapıldığı törende ayrıca keman dinletisi de gerçekleştirildi.