Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Seyhan Çan, oruç tutarken sağlıklı beslenmenin önemini vurgulayarak, lif oranı yüksek sebze ve meyveler, düşük yağlı süt ürünleri, kepekli ve tam tahıllı ekmekler tüketilmesi gerektiğini belirtti.
Ramazan ayı dışındaki günlerde genellikle 4-6 öğün olarak planlanan beslenme şeklinin oruç tutarken sahur ve iftar olmak üzere 2 ana öğüne düşeceğini bildiren Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Seyhan Çan yaptığı yazılı açıklamada, “Ramazan ayında sağlıklı bir beslenme programı uygulanmadığında kan şekeri düzensizlikleri, tansiyonda ani iniş çıkışlar, kabızlık, halsizlik, bulantı gibi birçok rahatsızlık ortaya çıkabilir. Bu sorunların ortaya çıkmasını engellemek, sağlıklı ve dengeli beslenmek için lif oranı yüksek sebze ve meyveler, düşük yağlı süt ürünleri (yoğurt, cacık, ayran) tercih edilmeli, kepekli ve tam tahıllı ekmekler tüketilmelidir. Gün boyunca ihtiyacımız olan suyu da iftar ve sahur arasında almaya özen göstermelidir” ifadelerine yer verdi.
ORUÇ, SU VE HURMA İLE AÇILMALI
Orucu, sindirim problemlerine karşı su ve tercihen hurma ile açıp, çorba ve ekmekle devam edildikten sonra 15-20 dakika ara verilmesi gerektiğini ifade eden Çan açıklamasında şunları kaydetti:
“Daha sonra ihtiyacımız olan diğer besinleri ızgara veya haşlanmış et, zeytinyağlı sebze yemeği, salata, yoğurt tüketilmelidir. Eğer zayıflama diyeti uygulamıyorsak ve ihtiyaç hissediyorsak sütlü tatlı veya güllaç gibi tatlılar tercih edilebilir. İftar ve sahur arasında bol su içilmeli ve meyve yenmeli. Sahur öğününde ise peynir, haşlanmış yumurta, zeytin gibi kahvaltılık besinler ve domates, salatalık, yeşilbiber, kepekli veya tam buğday ekmeği tercih edilmelidir. Kilo problemi yok ise bal, reçel, pekmez, marmelat vb tatlılar tüketilebilir.”
RAMAZAN AYI BESLENMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Seyhan Çan, Ramazan ayı beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı:
“Yemeklerimizde katı yağlar yerine bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. Yemekler kızartma yerine haşlama, ızgara ve fırında pişirilmeli.Hamur ve şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmeli. İftardan 1,5 saat sonra hareketsiz kalmamak için kısa süreli yürüyüşler yapılmalıdır.”