Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Çomranlı köyünde ikamet eden ve yaklaşık on yıldan bu yana gemide çalışan Bayram Arslan, son yolculuğuna gözyaşları içinde uğurlandı.
28 Aralık’ta İtalya’da Türk bayraklı “Gökbel” gemisiyle, “Lady Azize” isimli gemiler İtalya limanında çarpışmıştı. İçinde 11 mürettebatın bulunduğu gemide aşçı olarak çalışan Bayram Arslan’ın cenazesi, İtalya’nın Ankona kesiminde olaydan 30 gün sonra İtalyan bir vatandaşın cesedi görmesiyle bulunmuş ve İtalyan birimlerin olay yerine gelmesiyle ceset morga kaldırılmıştı. Gemi çarpışması olduğu tahmin edildikten sonra İtalyan heyeti orada bulunan Türk konsolosluğuna haber vermesiyle başlayan süreç daha sonra ailelerine haber verilmesiyle devam etti. Kısa bir süre sonra Bayram Arslan’ın kardeşi Soner Arslan ve Bayram Arslan’ın oğlu Yalçın Arslan İtalya’ya giderek cesedin kendilerine ait olduğunu teşhis etti. Daha sonra Bayram Arslan’ın cenazesi İtalya’dan kargo uçağıyla Ankara’ya oradan da karayoluyla Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Çomranlı köyüne getirildi. Köy muhtarı Recep Uçak, Çomranlı köyünde ikamet eden Bayram Arslan’ın 10 yılı aşkın uluslararası gemilerde aşçılık yaptığını ifade ederek, Arslan ailesine başsağlığı diledi. Muhtar Uçak, “Almış olduğumuz duyum ve bilgilere göre bize gelen haber gemi limana yaklaşırken o anda limandan çıkan bir gemi, vefat eden Bayram Arslan’ın çalıştığı gemiye çarpıyor ve o anda gemi 15 dakika içinde batıyor. Geminin batması nedeniyle kendilerini kurtarmak için suya atladıklarını duyduk. Bu gemide yaklaşık olarak 11 mürettebat olduğunu öğrendik. 4 kişinin kurtulduğunu ve diğer 4 kişinin de suda kaybolduğu bilgisini aldık. Cenazesi daha sonra İtalya’dan kargo uçağıyla geldi. Ardından da Çaycuma Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Ben köy muhtarı olarak merhum Bayram Arslan’a Allah’tan rahmet kederli ailesine köy halkı adına başsağlığı diliyorum” dedi.
“AĞABEYİMİ KOLUNDAKİ DÖVMEDEN TANIDIM”
Yaklaşık 50 gün önce İtalya limanında 2 geminin çarpışmasıyla suya atlayıp kayıplara karışan ve cenazesi sahilde bir vatandaş tarafından bulunan Bayram Arslan’ın kardeşi Soner Arslan ise, olayın üzerinden 30 gün geçtikten sonra kendilerine haber geldiğini ve apar topar pasaport işlemlerini yaptıktan sonra Bayram Arslan’ın oğlu Yalçın Arslan’la birlikte İtalya’ya hareket ettiklerini söyledi. Kardeş Arslan, “Bayram benim ağabeyimdir. Yabancı uyruklu bir gemi bizim ağabeyimizin bulunduğu gemiye İtalya’da çarpıyor. Sonra gemi 20 dakikada batıyor. Kaptan gemi batmaya başlarken mürettebatı toplamış ve gemidekilere suya atlamalarını söylemiş. O günden bu yana haber bekliyorduk. Uzun bir günden sonra bana ’ağabeyiniz bulundu, teşhis için İtalya’ya gelin’ dediler. Biz de pasaport işlemlerimizi hallettik. Oraya gittik ve kendisinin ağabeyim olduğunu gördüm. İtalya’ya oğluyla beraber gittik. Olayın üzerinden yaklaşık olarak 30 gün geçtikten sonra bana haber geldi. Ağabeyim sahile vurunca o anda oradan geçen bir bisikletli bir vatandaş tarafından bulunmuş. Sonra bize evraklarını verdiler. Ben ağabeyimi kolundaki dövmeden tanıdım” diye konuştu.
“AĞABEYİM EMEKLİ OLUP KENDİNE DAİRE ALACAKTI O DA NASİP OLMADI”
Soner Arslan, ağabeyi için yargıya kadar başvuracaklarını ifade ederek şöyle konuştu: “Gemilerde yaklaşık 10 yıldır çalışıyordu. Ağabeyimin emekliğine birkaç ay kalmıştı. Emekli olmak için çalışıyordu. Emekli olup daire almayı düşünüyordu. O da nasip olmadı. Ben bu cenaze işlemlerinden sonra bu işin peşini bırakmayacağım. Yargı yoluna gideceğiz.”
“GEMİMİZ RIHTIMA GİRERKEN DİĞER GEMİ BİZE ÇARPTI”
Öte yandan şirket yetkilisi Remzi Bahşi ise gemi faciası sonucu hayatını kaybeden Bayram Arslan’ın memleketi Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine gelerek hem aileye hem de yakınlarına başsağlığı dileğinde bulundu. Olay anını anlatan Bahşi, “28 Aralık’ta batan ’Gökbel’ isimli Türk bayraklı ve Türk personeli barındıran geminin armatörü ve firmasıyız. Gemide 11 personel vardı. Bunlardan 5 tanesi kurtuldu. 2 tanesi olaydan hemen sonra bulundu. 4 tane de kaybımız vardı. Bu 4 kayıptan 2 tanesi daha bulundu. Şimdi bu 2 kayıptan bir tanesi olan aşçı Bayram beyin cenazesine geldik. Geriye kalan 2 kayıp personelimizin bir an önce bulunması duasıyla buraya geldik ve defin işlemimizi yaptık. Aileye taziye ziyaretinde bulunduk. Buradan sonra apar topar diğer bulunan Zeynel Üstün’ün İzmir’deki cenazesine yetişmeye çalışacağız. Temennimiz diğer 2 kayıp personelinin de bir an evvel bulunup ailelerine teslim edilmesidir. 28 Aralık sabahı bizim gemimiz limana yanaşması için çağrıldığında ’Lady Azize’ gemisi onun boşalttığı rıhtıma yanaşması üzerine bir planlama yapılmıştı. Lady Azize gemisi limanı terk ederken biz de o anda limana girerken bir anda çatışması (denizde çakışma) sonucu ’Gökbel’ gemisinin yaşam mahalli ve ambar bölgesindeki bölgeden vurup batırmasıyla gelen bir sonuç diyelim. Yasal takibat devam ediyor. Neticede bu ölümlü vaka olduğu için İtalyan Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sorumluluk vakası haline gelmiştir” dedi.
“OLAYIN HUKUKSAL BOYUTU DEVAM EDİYOR, İNŞALLAH DİĞER PERSONELİMİZ BULUNUR”
Remzi Bahşi, olayın başından bu yana İtalyan Devleti’nin tahkikatı sürdürdüğünü ve hukuksal boyutun devam ettiğini ve diğer kayıp olan 2 personelinde aranmasına devam edildiğini kaydederek, “Sağ olsunlar Dışişleri Bakanlığı’mızın Milano Başkonsolosluğu konuya başından beri hakimdir. Başında bulunarak her şeyi yapmaktadır. Bulunan cenazeler de artık Türk hukukuna ait bir süreçtir. Biz de çalışan personelimizden olması sebebiyle geldik ve şirket olarak son görevimizi yerine getirmeye gayret ettik. İnşallah diğer kayıp personelimiz de bulunur. Herkesi ailelerine teslim etmiş ve rahatlamış oluruz. Bayram Arslan’ın cenazesi yaklaşık 160 kilometre güneyde Ankona civarlarında bulundu. Diğer şahıs Zeynel Üstün de yaklaşık 120 mil açıkta bulundu. İtalyan savcılığı Bayram Arslan’ın kim tarafından bulunduğunu dahi bizle muhatap olmadığı gibi gemi battı şirket kapandığından dolayı biz de muhatap olamıyoruz. Biz sadece takibe devam ediyoruz. Şirket olarak da yoğun çalışmalarını bu yönde bulundurmuş bulunmaktayız. Diğer bulunma detaylarıyla ilgili olarak hiçbir bilgimiz yok. Hukuksal boyuta baktığımız zaman bu olay o perdede devam ediyor” diye konuştu.
ARSLAN SON YOLCULUĞUNA GÖZYAŞLARI İÇİNDE UĞURLANDI
Gemi faciası sonrası hayatını kaybeden Bayram Arslan için Çomranlı köyünde cenaze merasimi düzenlendi. Cenazesine; Saltukova Belediye Başkanı Zerrin Güneş, yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Bayram Arslan’ın çocukları Yalçın Arslan ve Burcu Sefercik babalarının tabutuna sarılarak uzun bir süre gözyaşlarına boğuldular. Ardından Kur’an-ı Kerim okundu, dua edildi ve helallik alındı. Daha sonra Bayram Arslan’ın cenazesi ikindi namazından sonra kılınan cenaze namazıyla birlikte Çomranlı Köyü aile mezarlığına defnedildi.
Öte yandan, Arslan’dan kalan son görüntüler, 6 Eylül 2014 tarihinde oğlu Yalçın Arslan’ı evlendirdiği düğünde, oğluna takı takarken görüldüğü görüntüler oldu.