Hüseyin TÜCCAR- Faruk KAHRAMAN/BURSA, () - BURSA’nın Kestel İlçesi yakınlarındaki Saitabat Şelalesi üzerine kurulmak istenen hidroelektrik santraline (HES) karşı sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte, çeredeki 4 köyde oturan vatandaşlar eylem yaptı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile ilgili firmanın yetkilileri, köy meydanında bulunan kahveye geldiğinde vatandaşlar tarafından ıslık ve alkışlarla protesto edildi. Yapılması planlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı tepkiler nedeniyle gerçekleştirilemedi.
Kestel İlçesi’ndeki Güvercinlikli ve Akçay dereleri üzerine toplam 4 kilometre uzunluğunda borularla yapılması planlanan HES projesine sivil toplum kuruluşları ve çevresinde bulunan Saitabat, Derekızık, Orhaniye ve Osmaniye köylerinde oturan vatandaşlar tepki gösterdi.
Saitabat Köy Meydanında bulunan kahvede Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile ilgili firmanın yetkililerinin yapmayı planladıkları bilgilendirme toplantısı ise tepkiler üzerine gerçekleşemedi. Toplantıya girmeyen vatandaşları beş dakika bekleyen görevliler toplantının yapılamadığına dair tuttukları tutanağı Saitabat, Derekızık, Orhaniye ve Burhaniye muhtarlarına imzalattıktan sonra vatandaşlar tarafından yapılan koridordan ıslık ve alkışlarla protesto edilerek geçtiler ve geldikleri araca Jandarma’nın aldığı güvenlik önlemiyle binerek köyden ayrıldılar.
'PARA HIRSI İÇİN'
Elektrik Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi Neriman Usta, HES’in köyde meydana getireceği tahribatın doğaya ve çevreye zarar vereceğini belirterek, "Şirketin para hırsı için yıllardır dağlardan gelen suyu borulara hapsederek, bölgeyi kurak bir alana çevirmek istediklerini ve bölgede yaşayanların yaşam hakkına saldırdıkları anlamına gelmektedir" dedi.
Bursa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. dR. Ertuğrul Aksoy ise, Köylülerin verimli topraklarını bu sularla yeşerttiğine dikkat çekti. Tarım yapılan alanların HES yapılarak yok edilmemesi için gereken ne varsa yapacaklarını anlatan Prof. Dr. Aksoy "Mücadelemiz sonuna kadar devam edecek" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI