Konya ve Isparta sınırları içerisinde yer alan Anamas dağlarının eteklerinde bu yıl kuzugöbeği mantarı sezonu erken başladı.
Yurt genelinde bu yıl ilkbahar döneminin yağışlı geçmesi nedeniyle kuzugöbeği mantarı olarak bilinen mantar türünü toplama mevsimi erken başladı. Konya’nın Beyşehir ve Derebucak ile Isparta’nın Yenişarbademli ilçelerinde, bu yıl sezon erken başlamasıyla birlikte aileler doğaya çıkarak kuzugöbeği hasadına başladı.
Kuzugöbeği mantarı alım satımı yapan İbrahim Kızılkaya, yağmur yağışlarıyla birlikte sezonu Mart ayı içerisinde açtıklarını, ancak son düşen kar yağışı sonrası beyaz örtü altında kalması sebebiyle toplayıcıların sahaya çıkmaya ara vermesi üzerine ürün alımının şu an için durma aşamasına geldiğini söyledi.
Önceki yıl kuzugöbeği sezonunda kilosu 70 liradan başlayıp Mayıs ayı sonuna kadar alımı 90 liraya kadar çıkan yörede kuzugöbeği mantarının bu yıl sezonu 50-55 lira arasında değişen fiyatlardan açıldığını belirten Kızılkaya, sezonun erken başlaması nedeniyle ürün rekoltesinin önceki yıla göre daha yüksek olacağını umduklarını belirtti. Fiyatlarda önümüzdeki günlerde daha da yükselme beklediklerini vurgulayan Kızılkaya, toplayıcılardan satın aldıkları ürünü yurtdışı bağlantısı olan Denizli, Tekirdağ ve bazı illerdeki fabrikalara gönderdiklerini söyledi.
Yurtdışında zengin sofralarını süsleyen kuzugöbeğinin zengin protein oranı, sağladığı yüksek enerji nedeniyle büyük ilgi gördüğünü vurgulayan Kızılkaya, Türkiye’de son dönemde ise kanserli hastaların derman beklediği bir ürün haline geldiğini de aktardı.
Kızılkaya, bölgede ilkbahar döneminde yağmur yağışlarının başlaması ve güneşin yüzünü göstermesiyle birlikte doğada boy göstermeye başlayan kuzugöbeği mantarlarını toplayıp ek gelir elde etmek isteyen ailelerin gün boyu mesai harcadığını da sözlerine ekledi.