İhsan YALÇIN / İstanbul, () Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve tutuklu bulunan yaklaşık 70 polis hakkında İstanbul 32. Asliye Ceza mahkemesi'nin tahliye kararı vermesinin ardından, Karaca'nın avukatı Fikret Duran Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde açıklama yaptı.

Karaca'nın avukatı Duran, "Biz zaman zaman reddi hakim taleplerimizi yaptık. Geçen hafta yine Nöbetçi Ceza Hakimliği'ne talep yaptık, o da talebimizi kabul etmiş. Ve 32. Asliye Ceza Hakimliği'ni görevlendirdi. Hakim bugün itibariyle karar verdi. Daha önce de medyaya yansıdı. Biz de diğer avukat arkadaşlarla burada beklemeye başladık. Bugün böyle bir karar verileceğini öğrendik ve geldik. Karar yazıldı. 45 sayfalık manifesto niteliğinde bir karar. Kararda, 'Dosya ve klasörler incelendiğinde yukarda tartışılan usul yasası ile Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları doğrultusunda tutukluluğu gerektirir olgu ve delillere rastlanmadığı gibi, şüphelilerin tutukluluk hallerinin devamını gösterir yeni olgu ve delillere rastlanmadığı, ayrıca şüphelilerin meslekleri, sosyal durumları, karakterleri, sabıkasızlık kayıtları, ahlaki durumları, ikametgahları, mal varlıkları ve tutuksuzluğa karşı gösterdikleri tepki, kendiliklerinden gelip teslim olmaları gibi unsurlardan dolayı tutukluluğun devamını gerektirir nedenler görülmemiştir' diyor. Bu karar bizim Tahşiye diye adlandırdığımız dosyanın kararıö diye konuştu.

"HİDAYET KARACA'NIN TUTSAKLIĞI SON BULACAK"



Fikret Duran, "Hidayet Karaca ile ilgili burada silahlı terör örgütü yöneticiliği ile ilgili tutuklama vardı ve gördüğünüz gibi tahliye kararı net şekilde görülüyor. İçeri girdiğimiz zaman İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı'nın ve Adalet Komisyonu Başkanı'nın toplantı halinde olduğunu öğrendik. Bir güvenlik önlemi vardı. Daha sonra insanlar dosyalarla gelmeye başladı. Hakim bey kararın yazıldığını ifade etti ve bizi davet etti. Kararları tebliğ etti. Ondan sonra daha hareketli dakikalar yaşandı. UYAP ilginç bir şekilde kapatıldı. Şuan kalemdeki görevliler ve mübaşirler tahliye müzekkerelerini yazıyorlar. Karar da kurye ile teslim edilecek. Elden Silivri'ye götürülecek ve tahliyeler gerçekleşecek. Bu karar itirazı mümkün olmayan, kesin bir karar. Bir takım yargı görevlilerinin ve idarecilerin ilginç bir şekilde sanki bir talimat almışcasına bu tahliyeyi gerçekleştirmek istemezcesine gayret içinde olduklarını görüyorum. Başmüfettiş bey içeride ve kalemdeki kişilerle tek tek çağırıp görüşüyor. Müfettişe sorduk, 'Siz her tahliyede bunu uyguluyor musunuz?' cevap veremedi. Müfettiş beyin vereceği bir cevap yok. Silivri Cezaevi'ne gideceğiz ve bugün itibariyle Hidayet Karaca'nın tutsaklığı son bulacak" dedi.

(FOTOGRAFLI)