Ortahisar Belediyesi’nin kasım ayı 4. meclis toplantısında Etüt Proje Müdürlüğü’nden gelen ve meclise gündem dışı olarak sunulan ’Tarihi İpek Yolu Canlandırma Projesi’ detaylı olarak müzakere edilmek üzere oybirliğiyle kabul edilerek meclis gündemine alındı.
Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç’in başkanlık ettiği meclis toplantısında projeyle ilgili detaylı slayt sunumu yapıldı. Ortahisar’ın tarihi mozaiğini, kentin dinamiklerini, tarihi yol geçişleri ve doğal güzelliklerini göz önüne sermek için projeyi hayata geçirmek istediklerini belirten Başkan Genç projeyle birlikte Ortahisar’ın çok güzel doğal bir turizm alanı kazanacağını söyledi. Başkan Genç projeyle ilgili "Geçit, Akoluk ve Ağıllı mahallelerini de içine mera ve orman alanlarını kapsayan doğal ortama zarar vermeyen Tarihi İpek Yolu Canlandırma Projesi’nin hayata geçirilmesi için fizibilite çalışmaları tamamlanmış durumda. Proje sonunda yaklaşık 500 kişinin istihdamı öngörülüyor. Proje bölgenin turizmine katkı sağlayacak nitelikte olup, DOKAP eylem planına uygun olarak hazırlandı" bilgilerini verdi.
ORTAHİSAR ÇOK CAZİP BİR TURİZM ALANINA KAVUŞACAK
Proje kapsamında Bilim Merkezi Kompleksi, Futbol Köyü, Tarihi İpek Yolu Yürüyüş Alanları, Seyir Terası ile sosyal tesislerin yapılacağını ve projeyle birlikte Ortahisar’ın çok cazip bir turizm alanı kazanacağını kaydeden Başkan Genç konuyla ilgili açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Proje güzergahında bulunan Maçka, Ortahisar ve Akçaabat ilçelerinde yaşayan halklarının gerek hayvansal gerekse tarımsal ürünlerini pazarlama alanı ortaya çıkacak. Proje kapsamında; Bilim Merkezi Kompleksi, Futbol Köyü, Tarihi İpek Yolu Yürüyüş Alanları, Seyir Terası ile sosyal tesisler yapılarak turizmin hizmetine sunulacak. Bilim Merkezi Kompleksi, Akoluk Mahallesi’nde, Futbol Köyü Geçit Mahallesi sınırlarında yaklaşık 130 dönümlük alana yapılacak. Tarihi İpek Yolu Yürüyüş Alanı ise Ortahisar ile Akçaabat ilçesi arasında kalan tarihi kaleyi içine alacak güzergahta yapılacaktır. Orman Gezinti ve Piknik Alanları Ağıllı Mahallesi sınırları içerisinde 850 dönüm orman arazisi içinde doğaya zarar vermeyecek şekilde yapılacak. Seyir Terası ise Akçaabat ile Ortahisar sınırları içerisinde yaklaşık 1250 m yüksekliğinde eski kale kalıntıları üzerine yapılması planlanmaktadır. Bu alanda ayrıca göçmen kuşların geçişlerinde de en uygun gözetleme yeridir."