Sağlık Bakanlığı, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nin Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini açıkladı.
Yönetmelikte yapılan düzenlemeye göre yeni açılan ve Halk Sağlığı Müdürlüğü’nce bina gösterilemeyen aile sağlığı merkezlerinin oluşturulması için aile hekimlerine açıldıkları tarihten itibaren ilk 10 ay boyunca tam cari gider ödeneceği belirtilen yönetmelikte, “Ayrıca Bakanlığımız taşınmazlarının aile hekimlerine kiraya verilmesi konusunda farklılıkları ve eşitsizlikleri gidermek için kiralamaya ilişkin bir hüküm de Yönetmeliğe eklenmiştir. Aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarının sözleşme dönemleri 2 yıl olarak düzenlenmiştir. Ayrıca sözleşme dönemi sona ermeden ek yerleştirme ile başka bir aile hekimliğine yerleşen aile hekimleri yeni sözleşme imzalanmadan mevcut sözleşmelerine göre görevlerini sürdüreceklerdir. Aile hekimine kayıtlı kişiler arasına yer alan özellikli nüfusun (gebe, çocuk vb.) ödenecek ücrete esas 4 bin kişi içerisinde öncelikli olarak yer alması için düzenleme yapılmıştır. Böylelikle özellikli nüfusa hizmet veren aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına hakkaniyetli bir ödeme yapılması sağlanmıştır. Tek birimli aile sağlığı merkezlerinde görev yapan aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarının 7 güne kadar olan yıllık izinlerinde ücret kesintisi yapılmayacaktır. Ayrıca bir yılda 30 güne kadar Bakanlık veya Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından eğitimlerde görevlendirilen aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarına ödemeleri de tam olarak yapılacaktır” denildi.
Bakanlık, söz konusu yönetmelikte yapılan değişiklikleri ve yenilikleri şöyle sıraladı:
“Aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarına daha önce TL üzerinden yapılan ödemeler yerine, 4/B’li personelin tavan ücretlerinin belli oranlarda hesaplanarak ödenmesi yöntemi olan oran metodu getirilmiştir. Gezici sağlık hizmeti giderlerinde ise daha önce kişi başına yapılan ödeme yerine kilometre ve hizmet verilen kişi sayısına göre ödeme yapılması şeklinde değiştirilmiştir. Aile hekimleri sözleşmelerin feshine ilişkin ihtar puanları, hizmet gerekleri ve yetkili mercilerce sözleşmenin feshinde zaman aşımı konusunda tereddüde neden olan hükümler yeniden düzenlenmiştir. Yönetmeliğe sözleşmeli aile hekimliği uzmanlık eğitimindeki ödemelere ilişkin usul ve esaslar eklenmiştir. Aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarının izin süreleri yeniden düzenlenerek iyileştirmeler sağlanmıştır.”